Tracy Chevalier

Av Ingrid

Foto: Graham Barclay

Här kommer så en av mina absoluta favoriter,Tracy Chevalier, som skriver romaner som utspelar sig från 1400-talet och fram till 1900.

Hon har ett litet säreget sätt att skildra karaktärerna. I varje kapitel byter hon huvudperson, så att man får följa flera personers upplevelser av samma händelseförlopp.

Jag har med stor förtjusning lästa samtliga böcker.

  • Flicka med pärlörhänge (2001) utspelar sig i Holland under 1600-talet och är inspirerad av Vermeers mästerverk Flicka med turban och handlar om Griet som 16 år gammal får tjänst i det Vermeerska hushållet. Boken är också filmad.
  • Damen med enhörningen (2002) utspelar sig i 1400-talets Frankrike. Inspiration till den har Tracy funnit i tapetsviten Damen med enhörningen, som finns på Musée National du Moen Âge i Paris.
  • När änglar faller (2003) handlar om 2 familjer i Londons närhet, som i januari 1901 - dagen efter drottning Victorias död, valt att besöka sina familjegravar, som råkar ligga intill varandra. Familjerna Waterhouse och Colemans har helt olika åsikter om mångt och mycket, men deras döttrar finner varandra genast och det är till kyrkogården de ofta återvänder i hemliga lekar.
  • Den blå färgen (2004) utspelar sig i 1500-talets Frankrike och i nutid. Ella som kommer från USA till en liten by i Frankrike börjar släktforska, eftersom hon vet att hon är av franskt påbrå. Där upptäcker hon sin släkt från 1500-talet och hennes sökande efter sina rötter blir en resa tillbaka till det förflutna.
  • Oskuld och erfarenhet (2007) utspelar sig år 1792 i Frankrike. I England växer fabrikerna upp och storstadslivet i London präglas av trängsel och fattigdom. Hit anländer stolmakare Thomas Kellaway med sin familj för att arbeta som snickare.

Den sista boken blev dock lite av en besvikelse, jag tycker inte att den är så bra som de övriga - klart läsvärd är den ändå.

Share on Facebook

Inga svar på “Tracy Chevalier”

Inga kommentarer ännu.

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy