Mari Jungstedt

Av Ingrid

Sommaren 2006 upptäckte jag Mari Jungstedt, som skriver deckare med handlingen förlagd till Gotland. Mari är sommargotlänning sedan barnsben och gift med en gotlänning. Hon är född 1962 och bor nu i Nacka med sin man och två barn. De har sommarställe på Gotland och en stor gotländsk släkt. Hon har berättat att deras barn har 27 kusiner på Gotland. Här kan du läsa om Jungstedts Gotland.

Mari är journalist och har arbetat vid både radio och TV. Bland annat i Tv4:s “Förkväll”.
Här är hon själv gäst hos Förkväll den 20 maj 2010 och där berättar hon om sitt Gotland.

Jag var och hörde henne på en författarafton här i Fröjel år 2006 och hon var mycket trevlig och underhållande och jag köpte omgående två böcker av henne, som jag dessutom fick signerade.

Här några rader om hennes böcker, som är helt fristående från varandra, men man får följa en kärlekshistoria mellan Emma Winarve, väninna till Helena Hillerström, mordoffret i den första boken, och en journalist, Johan Berg. Därför kan det vara en fördel att läsa böckerna i rätt följd, men det är absolut inte nödvändigt.

Den du inte ser (2003): Det är blomstrande försommar i Visby. Gotland inväntar turistsäsongen. Efter att ha bråkat med sin pojkvän på den årliga sommarfesten med vännerna går Helena Hillerström ut med hunden. På den dimmiga stranden möter hon någon. Hon återfinns brutalt mördad. Mer ska inte avslöjas!

Boken, som liksom de övriga utspelar sig i gotlandsmiljö, är mycket spännande och lättläst. Som gotlänning blev jag till en början en aning irriterad på beskrivningarna från ön. Inte för att de var felaktiga, nej tvärtom, de är helt korrekta, men de blir lite för ingående ibland. Men som sagt, det är absolut bara mitt personliga tyckande.

I denna stilla natt (2004): Boken börjar med mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare. Det börjar närma sig advent och snön faller redan över det vindpinade Gotland. Fjortonåriga Fanny Jansson försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet. Anders Knutas, som Mari Jungstedts polis heter, upptäcker så småningom ett samband mellan de båda morden.
Det är också en väldigt spännande bok. Och här tycker jag att gotlandsskildringarna blivit mer moderata.

Den inre kretsen (2005): Den handlar om en grupp arkeologistuderande från olika länder som deltar i en internationell utgrävningskurs och 2 mystiska mord som verkar ha ett samband med utgrävningarna.

Boken var mycket spännande och fängslande från början till slut och speciellt för en fröjelbo. En del av den utspelar sig nämnligen i Fröjel. Här har man under en rad av år hållit på med utgrävningar av en medeltida hamn och gjort massor av fynd. När det var som aktuellast var det dagligen guidade turer ner till utgrävningarna och utställningar i Skolgården i Fröjel. För tillfället är utgrävningarna avslutade och där finns ingen aktivitet längre. Men för den som är intresserad så finns det informationstavlor uppsatta och några gravar ligger öppna så att man kan se hur det har sett ut.

Den döende dandyn (2006): En vinterkall söndagsmorgon hittas en mördad man upphängd till allmän beskådan i en port i Visby ringmur. Offret är den väl ansedde konsthandlaren Egon Wallin som dagen före haft en succéartad vernissage där en litauisk konstnär visat sina verk. Kommissarie Anders Knutas och hans kolleger undersöker fallet och finner att Egon Wallin stod i begrepp att lämna sitt gamla liv; sin hustru sedan tjugo år, galleriet och bostaden på Gotland. I största hemlighet hade han förberett sitt uppbrott. Vart var han på väg och varför?

Boken är jättespännande och jag kan varmt rekommendera den.

I denna ljuva sommartid (2007) : Den släpptes först här på Gotland och några månader senare även på fastlandet. Det är ännu en väldigt spännande deckare som utspelar sig på norra delen av Gotland.

Den mörka ängeln (2008): Vårvindar viner över Gotland när Visbys nya kongresshall invigs under stort kalas med över femhundra gäster. Festfixaren Viktor Algård står för det glittriga arrangemanget, men det ska bli hans sista fest. Dagen därpå hittas han mördad i byggnaden. TV-journalisten Johan Berg drar i egna trådar och hans nyblivna fru Emma Winarve hamnar mitt i händelsernas centrum och riskerar livet. Samtidigt pågår i en lägenhet ett samtal med djupa psykologiska bottnar. Den mörka ängeln är en gastkramande psykologisk thriller och en skildring av den ödeläggelse ett föräldraskap kan leda till.

Den här boken är riktigt, riktigt bra. Ämnet om den ödeläggelse ett föräldraskap kan leda till kändes riktigt aktuellt med tanke på ett bloggtema om moderskapet för en tid sedan.

Den dubbla tystnaden (2009): Det är i slutet av juni och Bergmanveckan ute på Fårö stundar. Andrea och Sam beger sig dit med ett kompisgäng. Varje år reser de iväg utan tonårsbarn för att umgås och göra något ovanligt ihop. Förväntningarna är höga. Men så skickas ett sms som blir läst av någon annan än den det var riktat till: Har hittat Bergmans hem. Helt öde. Vill ha dig. Nu. Sugen på att leka på ett ställe som överträffar alla andra? Otroheten är ett faktum. Raseriet tar överhanden och konsekvenserna blir förödande.

Boken är väldigt spännande, men jag blev lite trött på det ideligen återkommande tjatet om polisernas mellanhavanden och privata problem. Det tog liksom överhanden ibland och jag vet att jag en gång sa högt:”Inte nu igen, vad är det här”? Man kanske inte ska läsa så många böcker av samma författare under så kort tid som jag har gjort.

Den 21 maj 2010 släpps hennes senaste bok Den farliga leken och om den kan man läsa:

När Jenny, en helt vanlig gotländsk gymnasietjej, upptäcks av en modellagentur förändras hennes tillvaro i ett slag. Hon anses snart vara en av de hetaste stjärnorna och slungas in i en värld fylld av kändisfester och glamour. Medan Jenny njuter av sitt nya, spännande liv i Stockholm befinner sig den några år yngre Agnes på sjukhuset till följd av svåra ätstörningar. Också hon har drömt om ett liv i rampljuset, nu är hon på väg att tyna bort.

Vid Agnes sida vakar hennes orolige far. Dottern är hans allt sedan Agnes mamma och bror omkom i en tragisk bilolycka några år tidigare. Nu plågas Agnes svårt av den oro hon orsakar sin pappa. Och ingenting blir bättre av att hans nya hustru envisas med att följa med till sjukhuset, bara för att otåligt sitta och vänta på att få ta honom med sig därifrån.

Men tragedin väntar också den framgångsrika Jenny. Under en påkostad modefotografering på den karga, ensliga halvön Furillen på nordöstra Gotland utsätts hennes nyblivne pojkvän, modefotografen Markus, för ett mordförsök. Han hittas på en enslig plats, blodig och brutalt misshandlad men vid liv. Kommer han att kunna berätta något som leder kommissarie Anders Knutas till gärningsmannen, innan det är för sent?

Jenny och Agnes är länge helt ovetande om att deras liv är inflätade i varandra. Men det finns någon som håller ögonen på dem. Någon som planerar att ingripa i deras öden och försöka skipa en egen rättvisa.

I Mari Jungstedts åttonde kriminalroman, Den farliga leken, står Anders Knutas inför en gåta vars lösning är mer komplicerad och oväntad än han någonsin kunnat ana.

Share on Facebook

Inga svar på “Mari Jungstedt”

Inga kommentarer ännu.

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy