Åsa Larsson

Av Ingrid

Åsa Larsson, född 28 juni 1966 i Uppsala, är en svensk författare, översättare och jurist men är nu författare på heltid. Åsa Larsson flyttade fyra år gammal med sin familj till Kiruna, där hon växte upp. Hon studerade juridik vid Uppsala universitet, och har arbetat som skattejurist. År 2003 debuterade hon med kriminalromanen Solstorm som blev en bästsäljare och för vilken hon tilldelades Svenska Deckarakademins pris som årets bästa debutant. Året efter fick hon pris för årets bästa svenska kriminalroman (Det blod som spillts, 2004). Hennes böcker har även översatts till norska, danska, finska, tyska och engelska. Hon är numera bosatt i Mariefred. Hon är sondotter till skidåkaren Erik “Kiruna-Lasse” Larsson. Sommaren 2006 var hon en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1.

Solstorm utkom 2003 - Det stormar på solen. Norrskenet sprakar över Kiruna. I den nybyggda Kristallkyrkan bryts ljus och mörker. Församlingens andlige ledare, Viktor Strandgård, har hittats brutalt mördad mitt på altargången…

Den här boken är riktigt ruskig och spännande. Om den kommit ut lite senare skulle man kunna tro att Åsa Larsson låtit sig inspireras av Knutbymorden, men de inträffade först 2004. Det finns många skändligheter som begås i Guds namn och Åsa Larsson har verkligen lyckats beskriva hur människor duperas till att begå hemska handlingar i den fasta förvissningen att det de gör är rätt.

Det blod som spillts utkom 2004 - Natten före midsommarafton slår någon ihjäl prästen Mildred Nilsson och hänger upp henne i Jukkasjärvi kyrka mellan orgelläktaren och strävkistan. Likheterna med mordet på Viktor Strandgård knappt två år tidigare får polisen i Kiruna att söka efter en copycat.

Svart stig - Stormbyarna förde med sig lössnö. Ingen mjuk fin nysnö utan skarpslipade diamanter av drivsnö. Den for över marken som en vit kattpiska, slog sönder hans skinn i en långsam ond rytm…..

Till dess din vrede upphör - Luften och hans egna rörelser har rört upp så mycket slam inuti planet att han inte kan se handen om han håller armen utsträckt och lyser på den med ficklampan. Det är som att simma i en grön soppa. Han ser ingenting. Absolut ingenting. Han vet inte längre vad som är upp och ner.

Det här var den första bok jag läste av Åsa Larsson. Den var riktigt spännande och gav mersmak.

Guds starka arm - Året är 1914. Arvid Karlsson är municipalsamhället Kirunas främste elektricitetsinstallatör. Han är också en ganska brutal make. En morgon hittas Arvid Karlsson död. En utredning ledd av kronolänsman Björnfot tar sin början.

Share on Facebook

Inga svar på “Åsa Larsson”

Inga kommentarer ännu.

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy