September - Höstmånad

Av Ingrid, 01 september 2010 10:44


Nu skall bonden sitt korn uttröska,
och fiskaren fångar sillen den färska,
svinefläsk jag gärna äta må,
desslikes fåremjölk och getemjölk också.

/Bondepraktikan

September är eller har i alla fall varit den stora födelsedagsmånaden i min släkt och några i Åkes släkt fyller/fyllde också år i september. Min pappa, jag själv, Åkes systerdotterdotter Ulrika, min fabror Bertil, min svåger Hassine, min mamma, Åkes syster Natalie, min systerdotter Eva-Lena alla är/var de födda i september. Kan det ha något att göra med att man firat lite extra i advents och juletid kanske?

Från och med idag försvinner parkeringsavgifterna i Visby. Detta gäller alla allmänna parkeringsplatser utom långtidsparkeringarna vid hamnterminalen. De parkeringar som innan sommaren reglerades med parkeringsskiva kommer att skyltas om så att p-skivan åter gäller där. Gotlands kommun uppmanar på sin hemsida bilister att inte stoppa pengar i p-automaterna från och med idag den 1 september.

Det är nog tur att de där p-automaterna får vila sig ett tag. När vi var i Visby i förra veckan och parkerade på Åhléns var två av tre automater trasiga. Den ena satt det en lapp på och i den andra gick det bara att lägga tiokronorsmynt, fem och enkronor spottade den ut igen. Nu ska den här sommaren utvärderas, så får vi se vad tekniska nämnden kommer fram till och hur de ska agera framgent.

Vad bjuder annars den här första dagen i september på? Den började lite dåligt, för maken missade sin gröt till frukosten i morse, för precis när det var dags att sätta in tallriken i mikron gick strömmen. Hela Gotland blev strömlöst igen. Vad håller man på med på Geab egentligen. Efter ca 1½ timme var stömmen tillbaka och från elbolaget säger de att de ännu inte vet anledningen till avbrottet, men håller på att undersöka det. Förra gången, för cirka en månads sedan berodde avbrottet på åsknedslag, men den här gången kan den inte bero på det, för vädret är jättefint idag med ett härligt solsken. Det är otroligt så sårbart vårt samhälle är! Igår var det krångel med telefonnätet och därmed också internet här på ön, Mastercard hade någon slags krasch vid elvatiden, så det gick inte att betala med deras kort när jag var på ICA, utan jag fick gå in på banken och ta ut pengar för att kunna göra rätt för mig, och så strömavbrott över hela ön idag.

Det känns i alla fall inte alls som höst idag, utan snarare som om det var sommar, men som vanligt den här tiden på året är det en väldig dagg om nätterna, så allting ute är drypande vått, men så fort det torkar upp lite ska vi igång med gräsklippning, men det lär inte gå förrän sent i eftermiddag. Igår var jag ute och började gräva upp potatisen och när det nu inte fanns någon ström på morgonen gick jag och fortsatte med potatisupptagningen, så nu är de uppe. En del potatisar är så stora, så när jag delar och kokar en till mig och Åke, så räcker den till två mål. Goda är de trots att de är så stora. Jag har inte provat att göra potatismos av dem ännu, men tror att det kommer att bli jättefint.

Solhyllus dag är det idag och en solhyllå behöver man verkligen den här dagen för att inte bli bländad.

Dagarna blir allt kortare och solen står allt lägre, och det är då, som man lätt blir bländad. Har man ingen keps eller solskärm kan man skugga över ögonen med handen, och då gör eller sätter man solhyllå.

Share on Facebook

15 svar på “September - Höstmånad”

 • Av Syster Kerstin, 01 september 2010 @ 11:17

  Jag funderar på druvorna, har dom mognat? Har ni börjat mumsa?
  Och hur har det gått med Viktor? Frågor, frågor som kräver svar.
  Klem.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Druvorna har börjat mogna, men de är ännu ganska sura, så vi avvaktar. Viktor-annonsen kommer in i tidningen nu på lördag, så vår vi se om någon vill ha den. Klem, klem!!

  [Svar]

 • Av Ia, 01 september 2010 @ 11:38

  Jag hörde på radion att Ni hade strömavbrott och att det inte fanns nån bra förklaring. Jobbigt för precis som Du skriver…man är sårbar, helt plötsligt fungerar ingenting! Inte ens en kopp kaffe kan man få…om man inte råkar ha en vedspis förstås!!
  Hösten är här…solen sken tidigare men nu lyser den med sin frånvaro! Gräset ska klippas på lördag då vi återvänder från Småland och tråkigheterna!

  Kram på Dig…i vår familj är vi alla aprilbarn..eller midsommarbarn vilket man nu vill ;)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag har ångrat många gånger att vi inte satte in en liten vedspis när vi byggde om köket i början på 70-talet. Vi hade ju en stor vedspis som vi tog bort och ersatte med en vanlig elspis. Man skulle ju kunnat ha både ock, men det är lätt att vara efterklok.

  [Svar]

 • Av Pia, 01 september 2010 @ 11:41

  Vi har oxå massor med födelsedagar hos oss i september Visst är det lustigt att det samlas så. Lite synd om vår yngste som är sist ut i september Man är ju nästan trött på kalas när det blir så många . September brukar bjuda på fint väder så hösten får minsann lugna sig lite ;) Men vem vet i dessa tider Vädret är ju allmänt konstigt nuförtiden

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vädret är synnerligen opålitligt, men idag har det varit kalasfint hela dagen.

  [Svar]

 • Av Corina, 01 september 2010 @ 12:42

  Visst är man sårbar i mångt och mycket, helt klart ! För vår del klarar vi oss rätt bra även om strömmen skulle bli borta ett tag. Vi kan elda med ved i köket och i vardagsrummet. Så varken matlagning eller värme blir enorma problem. Men nog är det att föredra att allt fungerar som det ska trotts allt.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Fungerande kakelugnar har vi att ta till om det skulle bli avbrott vintertid, det är sämre med möjlighet till matlagning. Men det bruka inte bli så långvarigt.

  [Svar]

 • Av Znogge, 01 september 2010 @ 14:06

  Vilken underbar bild! Men september…

  Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Visst känns det lite kämpigt?

  [Svar]

 • Av skogsnuvan, 01 september 2010 @ 14:38

  Här är det då definitivt höst och precis idag när jag ska ha mina jobbarkompisar på middag och annat mys så stormar det som attan och regnskurarna kommer då och då.
  Det var meningen att vi skulle vara vid sjön för en av tjejerna är allergiska mot katter men nu vet jag inte. Jag får nog ta till plan B Potatisen får ligga i jorden ett tag till tror jag och snart kan man väl gå ut och plocka lite lingon.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Riktigt höstrusk med andra ord. Hoppas plan B fungerar :)

  [Svar]

 • Av Ailas, 01 september 2010 @ 15:18

  Grattis för att ni slipper P-automaterna! Men alla de där avbrotten måste vara irriterande? Det är precis som du skriver att vårt samhälle egentligen är oerhört sårbart.

  Vilken massa “jungfrufödslar” ni haft i er släkt… :) Mitt x och min dotter fyller också i september. Hon kommer hem till sin födelsedag, så lite firande blir det här också.

  Ha en fortsatt skön höstdag. Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  “Vi” fyller i september och sen är det lugnt till december, då fyller alla våra tre barn år - hur kunde det bli så :)

  [Svar]

 • Av Åsa!, 01 september 2010 @ 18:05

  Jag blev blåst på mitt morgonte jag! Snopet var det allt. Men vi har haft en riktigt vacker dag idag Ingrid!

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy