Är det inte det ena…

Av Ingrid, 30 augusti 2010 10:20

…så är det det andra, sa kärringen som blödde näsblod!

Så skulle man kanske kunna sammanfatta morgonens händelse, som har sitt ursprung i en upplevelse jag hade inatt. Nej, tro nu inte att det ska komma några pikanta avslöjanden från vårt sovrum, där går gränsen för vad jag delar med mig av offentligt, men det var så här:

Jag satt uppe och såg på TV igår kväll och samtidigt surfade jag runt och letade nya och tjusiga teman till bloggen. Nog är det konstigt att av cirka 500 olika förslag hittade jag ett enda som jag blev så där riktigt helfrälst i och då hade just det ingen funktion för menyer med undersidor. Hm, få se om jag kan fixa till det själv på något sätt. Hur som helst, jag gick till sängs vid elvatiden som vanligt och precis när jag skulle till att somna, kände jag något konstigt på nacken, jag vaknade till och viftade lite i tron att det var en mygga, låg spänt och väntade och när ingenting mera hände somnade jag efter en stund.

I morse , när jag satt och drack mitt morgonkaffe och läste tidningen, strök jag mig lite över nacken, ner mot axeln och där hittade mina fingar vad jag trodde var en sårskorpa och såna kan jag ju inte låta vara ifred. De ska pillas på! Och pillade gjorde jag tills jag fick bort den och när jag då tittar på den, så var det inte en sårskorpa utan en fästing. Så nu får vi se om jag får borrelia eller TBE, det ena eller kanske båda? TBE ligger ju nära till hands, eftersom fästingen satt så nära mitt huvud. Borrelia är väl inte så allvarligt, men kan vara illa nog. Nu gäller det att hålla koll på det där bettet!!


Det är ganska fint väder idag och när jag var ute och sprang med vattenkannan, jo man måste vattna lite i krukorna trots allt regnande, fick jag se att björnbären börjar mogna. De står precis vid kökstrappan, så att det är bara att stoppa de goda bären i munnen när man passerar.

Nu hoppas jag att det fina vädret ska hålla i sig, så att jag kan få ut och röja lite i trädgårdsland och rabatter idag, för det börjar se ut som rena djungeln på sina ställen. Fast jag hörde på Gotlandsradion för en stund sedan och då sa reportern att solen sken på ena sidan av radiohuset medan det regnade när de tittade ut genom fönstret på den andra sidan. Tala om ostadigt väder!

Ha en fin måndag!

Share on Facebook

33 svar på “Är det inte det ena…”

 • Av Znogge, 30 augusti 2010 @ 11:19

  Vilken lömsk typ att ha i sängen. Hoppas bettet är av den ofarligare sorten.

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Hoppas kan man ju alltid :)

  [Svar]

 • Av Kicki, 30 augusti 2010 @ 11:25

  Rackarns med fästingen. Hoppas att den inte var smittbärande. Här uppe har vi otroligt mycket fästigar, men ingen som satt sig fast på mig i år (peppar peppar), men hundarna har blivit plockade på dessdå fler. Nu har vi turen med de äckliga djuren att väldigt få är smittbärare på våra breddgrader. Men det är väl bara en tidsfråga det också. För ca 30 år sedan fanns de överhuvudtaget inte fästingar norr om Dalälven.
  Nu är vi på väg ut i svampskogen. Ska åka till våra gamla hemtrakter och se om den brandgula trumpetsvampen kommit. Vi har ett favoritställe att återkomma till år för år. Men det är ju inte alltid de finns gott om dem.
  Kram! Nu hoppas vi att du inte blivit smittad av fästingen.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Här har varit väldigt mycket fästingar sedan det började regna. Katterna får jag plocka på varje dag och Åke har haft flera stycken som bitit sig fast. Själv brukar jag känna dem, så det är väldigt sällsynt att jag får någon som hinner fastna.

  [Svar]

 • Av Ia, 30 augusti 2010 @ 11:33

  Dessa eländiga och enligt min mening helt onödiga djur!! Fästingar har alltid älskat mig och jag brukar ha minst en per år, nu bor ju inte vi i nån smittad del av landet men de är äckliga helt enkelt! I år har de varit fler än någonsin men jag har klarat mig faktiskt….skönt!!

  Hoppas verkligen att det var en osmittad liten rackare som boade in sig hos Dig <3

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Visst är det onödiga djur, kan det verkligen ha någon som helst funktion att fylla i näringskedjan?

  [Svar]

  Svar av:Ia

  Ja, det kan man ju undra?! Jag har då aldrig hört att nån äter dom….för det är väl den enda nytta de i såna fall skulle kunna vara till..mat för nån ;)

  [Svar]

 • Av Ailas, 30 augusti 2010 @ 13:33

  Urk och fy… du vet ju precis min relation till småkryp! Be Åke kolla så att inte huvudet sitter kvar, förresten… och så hoppas vi att bettet inte ger några men. Jag har haft ett bett i sommar, men tog ut kräket på en gång. Kan det varit någon av katterna som dragit in äcklet in hos dig?

  Björnbär… gott! Så vackra de ser ut dessutom.

  Igår när jag skulle ut i trädgården, i det fina vädret… så tror du inte att det strax efter började spöregna! Det blev ingen utevistelse alltså. Nu skiner solen igen, frågan är bara hur länge?

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Här höll det tätt till två-tiden, då bröt det ut ett åskväder och kraftiga regnskurar och så var det slut med trädgårdsröjningen.

  [Svar]

 • Av Bettan, 30 augusti 2010 @ 18:39

  Oj då Ingrid, festing inte kul,kan de testa så du inte drabbas av något så här nära inpå? Håller tumarna att det ska gå bra för dig.
  Ha det så gott till er från oss.

  // Kram, Bettan

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tack Bettan!

  [Svar]

 • Av Kerstin, 30 augusti 2010 @ 19:12

  De där fästingarna är ett otyg! Om man kunde utrota dom! Hoppas du inte får något av den i allafall. Jag bor ju i mälardalen och här har vi TBE och Borelia men jag har klarat mig trots alla som bitit mig. Det är säkert våra kära husdjur som lämnar dom i våra sängar -:)
  Björnbären ser delikata ut. Härligt att bara ta en och stoppa in i munnen.
  Jo, på ett eller annat sätt ska jag uppdatera släkt och vänner under vår resa utomlands

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Åke har haft borrelia. Det är ett par år sedan och han fick käka en penicillinkur och sen var det bra. Upptäcker man det bara i tid så….

  [Svar]

  Svar av:Kerstin

  Jag ler efter ditt inlägg hos mig. Vet du vad jag nyss fann på vänstra skinkan? Jo, visst en fästing från skogen. Den hade flitit klättrat över linningen och ner för att hitta lite skinn att bita i. Odjur

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vilka rackare de är!

  [Svar]

 • Av Agneta, 30 augusti 2010 @ 19:31

  Men usch då en sådan elaking till sängkamrat du fick ;-) Definitivt säkrast att låta doktorn ta en titt, så att det inte sitter något bit kvar. Bättre att förekomma…!
  Sak samma hände min salig mor, men det gick inte så bra, då hon väntade med att uppsöka läkaren…för länge ;-(
  Det tog evigheter innan det läkte ut och många läkarbesök krävdes.

  Björnbären ser underbart goda ut. Jag köper ju sådana djupfrysta till filmjölken. Även blåbär/jordgubbar får bli frysta, man får ta vad som erbjuds när man bor i staden.
  Hoppas innerligt att du klarar dig undan helskinnad från elakingen..usch o fy!
  Kram, Agneta

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag ska hålla bettet under uppsikt.

  Björnbär är jättegott. De vi inte äter direkt fryser jag in och när jag samlat ihop tillräckligt kokar jag sylt av dem.

  [Svar]

 • Av Inger Maryissa, 30 augusti 2010 @ 22:09

  Oj…vad läskigt att det var en fästing som satt i din nacke.
  Ja, du får nog vara uppmärksam och hålla koll på bettet.
  Men hoppas att det inte blir något av det.
  Undrar varför dessa fästingar finns i naturen…de har ju ingen speciell uppgift egentligen…mer än att suga blod och sprida sjukdomar…
  Oj, vad härligt det ser ut med björnbären…önskar jag kunde ta ett ur bilden och smaka på det.
  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Du får ta en sväng hit, så kan du få smaka :)

  [Svar]

 • Av "Bettan" ("Grafik Bettan"), 30 augusti 2010 @ 22:18

  Hej vännen!

  Hoppas innerligt att du ska slippa någon av dessa åkommor som vår äckliga fästingar kan ge oss. Dock ska du veta att om du blir smittad, så sker det redan när den borrar ner sig i huden. Så et gör varken från eller till om man får bort den hel eller i delar. Kram & lycka till…./Bettan

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag har för mig att det är så. Fästingar har man haft många under årens lopp, det är väl bara att hoppas att det går bra den här gången också.

  [Svar]

 • Av skogsnuvan, 30 augusti 2010 @ 22:42

  Björnbär finns inte här tyvärr men som tur är så finns det inte fästingar heller.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Både otur och tur med andra ord :)

  [Svar]

 • Av Åsa!, 30 augusti 2010 @ 22:56

  Finns det något vidrigare kryp än dessa fästingar?

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Knappast!

  [Svar]

 • Av Marie-Louise Grimlund, 30 augusti 2010 @ 23:03

  Fy tusan så hemskt.Tror det är mycket därför jag inte vill gå ut i skog och mark, dessa äckliga kryp.Minns också att katterna hade.Hoppas Du inte får några men efter.Ryser vid blotta tanken.

  Var hittar jag Björnbär förutom i frysdisken.Nyttigt bär.
  Kram Majsan

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag odlar björnbär, de växer inte vilt, vad jag vet i alla fall.

  [Svar]

 • Av Skatan, 31 augusti 2010 @ 7:23

  Du ääär väl vaccinerad mot TBE i alla fall … väl? Här plockas det fästingar för fullt, varje dag, åtminstone en eller två. Oftast sitter de på StinaFina som till råga på allt har antifästingsmedel. Fast det hjälper inte. Och ibland … var tredje dag sådär… plockar jag en fästing från Mannen. Själv har jag … peppar, peppar … ännu inte fått någon i sommar.

  Det går nog bra skall du se.

  Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag är inte vaccinerad. Förhoppningsvis ska jag klara mig utan några större problem, jag känner inte av bettet alls, det kliar inte ens :)

  [Svar]

 • Av elisabeth, 31 augusti 2010 @ 14:16

  björnbär är mums, problemet brukar vara hinna få de mogna, men du verkar ha ett ‘pangställe’ oc busken har väl några år på nacken nu, har för mig den inte var så liten :-) trevliga bär det där……. att ha till mycket ! blandat med hallon och clementiner eller nåt liknande till glass och ev vispgrädde brukar jag få oftast vid ett julbjudning :-) man ska ju skämmas bort ibland…..
  ha d gött.
  kram elisabeth

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag brukar koka sylt på dem, eller också fryser jag in dem och sedan häller glass i matberedaren, i med ett paket frusna björnbär och så mixar man det. Det blir jättegott!

  [Svar]

  Svar av:Agneta

  Låter godis det.
  Men hur mycket av varje tar du?
  Jag köper frysta björnbär, 250Gr. Använder du vaniljglass eller?
  Tacksam för svar.
  Går väl bra att mixa med stavmix eller i en vanlig mixer.
  Matberedaren fick nämligen dottern :-)
  Kramen, Agneta

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag använder vanlig vaniljglass och till 250gr kan väl ett ½l paket passa. En vanlig mixer går säkert lika bra. Och det är riktigt gott!

  Man kan givetvis använda andra frusna bär än björnbär. Jag har gjort så med frusna hallon också och det blir bra det med.

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy