Jag blir förvånad….

Av Ingrid, 26 augusti 2010 11:04

…över att ingen talar om att man kan skydda sig mot kortbedrägerier genom en så enkel åtgärd som att spärra dem för köp via internet och uttag och köp i utlandet. Så här står det i Handelsbankens råd om hur man ska göra:

Köp och uttag utomlands
Befinner du dig i Sverige är det en god idé att ha ditt kort stängt för köp och uttag utomlands. När ditt kort är stängt fungerar det endast för köp och uttag i Sverige och för internetköp världen över. När du ska ut och resa öppnar du enkelt upp ditt kort och stänger det sedan när du kommer hem.

Internetköp
Har du stängt ditt kort för internetköp behöver du bara öppna det i samma stund som du vill handla på internet. Efter genomfört köp stänger du kortet igen.

Nu vet jag ju inte vilka säkerhetslösningar andra banker erbjuder, men har man Handelsbanken går det alldeles utmärkt. Det har hänt att jag försökt göra ett internetköp och suttit som en fågelholk när jag fått ett meddelande om att köpet inte gått att genomföra. Visst ja! Jag måste ju frisläppa det först! Det kan tyckas lite bökigt, men det får man ta. Sen vet jag ju inte om de här bedragarna har någon möjlighet att ta sig förbi spärrarna, det verkar som om de hela tiden ligger steget före.

Inneväder är det idag också och jag har just bakat upp en bulldeg, som straxt är färdig att börja gräddas. Vi åt upp de sista bullarna igår, så det var på tiden att fylla på förrådet.

11.45 Här kommer bra information om kortsäkerhet från HelaGotland.se.

Share on Facebook

20 svar på “Jag blir förvånad….”

 • Av Skatan, 26 augusti 2010 @ 11:25

  Tack för det tipset! Det hade jag ingen aaaning om att man kunde göra. Visserligen har jag inte mina kort i Handelsbanken men kanske kanske har andra banker också den möjligheten. Det skall jag genast undersöka.

  Innesittarväder här också … inte helt och hållet. Man får passa på mellan regnskurarna.

  Ha det … i “höst”rusket!

  Kramar!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det är olika på vilka banker man har, jag har kollat med Nordea och där går det inte att spärra för köp och uttag i utlandet.

  [Svar]

 • Av Skatan, 26 augusti 2010 @ 11:31

  Måste också vara den första att gratulera till dina 2000 inlägg!

  GRATTIS!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tack Skatan!
  Jag skulle ju byta blogg när jag passerat 2000 inlägg, men titeln på den gör att en viss dag måste passeras först :)

  [Svar]

 • Av Jah Hollis, 26 augusti 2010 @ 14:16

  Man kan ju ha ett kort speciellt för handel på internet också. Sedan kan man ju bara hålla något över knappsatsen när man slår in sin kod på en bankomat så att inte någon kan komma åt att läsa av den koden. Svårare är det ju när skurkarna använder sig av kortläsare i butiker. Det är ett trist fenomen detta och det är bara att hoppas att man hittar en teknik som dom som lever gott på andras inkomster inte kan manipulera.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag har faktiskt ett särskilt kort för internethandel plus att jag har ett särskilt konto där det aldrig finns några pengar. Vill någon ha mitt kontonr för att kunna föra över pengar till mig använder jag det konton. Men visst är det trist att man ska behöva hålla på så här!

  [Svar]

 • Av Marie-Louise Grimlund, 26 augusti 2010 @ 15:47

  Tack Ingrid ! Att Du skriver sådant som är viktigt så inte vi godtrogna blir lurade.Blivit det redan.Av StayFriends, jag gjorde ett VISA köp för att bli Guldmedlem.Och året efter drog de ifrån mitt konto 13).- utan att meddela mig det. Så jag har Spärrservice, och skrev dessutom till dem flera gånger att jag hade lust att stämma dom.Jag vill ha en faktura eller betala via giro.
  Har en på gång i Tysk bank,vet inte om jag fixar det själv. måste nog ner till Nordea (min bank) så de får hjälpa mig.Ska ha SLOW-PCfighter för ett år,har haft och det kontraktet är slut.

  Bara det här Telia jävlas med, skickar ett papper om att jag ska betala per AUTOGIRO så slipper jag faktura-avgiften på 19:-
  Fick ringa dem idag och fråga vad fan de håller på med, Ni har satt upp 19:- i fakt.avgift.Det hade krånglat till sig, så nu gällde det bara internetkunder som slipper undan.Tror jag ska byta telefonbolag och då blir det IP-telefoni med C-Sam som vi har här i huset på kabelteve och bredband.Vad tycker Du, ge mig ett råd Du visa FB+Blogg-vän. Kram Majsan !

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det blir vanligare och vanligare med fakturaavgift om man inte betalar via E-faktura. Det är nog inte mycket vi kan göra något åt.

  Du smickrar mig Majsan, inte är jag vis inte!!

  [Svar]

 • Av Åsa!, 26 augusti 2010 @ 16:06

  Det där funkar vid LF också! Känns tryggt!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Heder åt LF!

  [Svar]

 • Av Znogge, 26 augusti 2010 @ 16:07

  Vi har opckså handelsbanken och så har vi gjort i alla år. Det fungerar hur bra som helst. Tyvärr har inte alla banker samma service.

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag kollade med Nordea och de har inte den tjänsten.

  [Svar]

 • Av Kicki, 26 augusti 2010 @ 16:46

  Vad uppdaterad du är med det mesta. Jag visste inte om detta med spärrning av kort, det låter ju jättebra om det inte är för krångligt.
  Jag får ta reda på om min bank har den servicen.
  Jag har fått läsa ikapp flera dar nu. Det har varit dåligt med “internettandet” trots det dåliga vädret.
  Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det är hur enkelt som helst att ha korten spärrade, åtminstone när man har Handelsbanken och jag ser att Åsa skriver att det fungerar med LF också.

  [Svar]

 • Av Corina, 26 augusti 2010 @ 22:18

  Jag kan inte spärra då jag har Nordea men hittills har jag klarat mig (ta i trä). Nu får ni se upp, sonens klass på väg mot Gotland :) Och din insättning fungerade fint. Kram !

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Så bra att insättningen funkade. Jag hoppas sonen får det fint på Gotland. Idag skiner i alla fall solen och det blåser inte så farligt :)

  [Svar]

 • Av Katharina, 26 augusti 2010 @ 22:47

  Ja visst är det fiffigt, det har jag använt länge. Visst har jag också glömt att aktivera kortet mellan varven och undrat varför köpet inte gått att genomföra, men, men då vet man att det fungerar:)
  Men visst är det hemskt att man ska måsta spärra sitt kort för att man är rädd att bli av med sina skrutt ören.

  Kramar till dig
  Katharina

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det är jättetrist att man hela tiden ska vara rädd för att bli bedragen. Även om bankerna ersätter, så är det allt obehag med polisanmälningar utredningar som är jobbigt. Här på Gotland är det över 100 personer som drabbats den här gången.

  [Svar]

 • Av Marie-Louise Grimlund, 27 augusti 2010 @ 9:30

  Hej! Fy så krångligt det blev bara för att jag ville betala med faktura på gamla vanliga sättet.I morse dök det upp igen, från SLOW-PCfighter, som varje morgon i ett års tid sökt igenom datorn efter fel och reparerat fel.Äsch tänkte jag, lika bra få det undanstökat,så jag tog VISA-kortet och på ett litet kick var det klart.Får en produktnyckel, fråga mig inte varför.Det är väl någon slags kod.Blev 10:- dyrare så här.Men det drabbar ingen fattig.Jo, jag tycker Du är vis och förståndig när Du skriver Dina inlägg.Och mycket intressant är det också samt lärorikt. Kram och ha en tjusig dag med Din Åke o.kissekatterna.Nu ska jag gå in till Gotlänningen o.katten

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det är behändigt att betala med kort och via internetbank och fler och fler företag “tvingar” på oss E-fakturor. Det blir extra dyrt för de som inte har tillgång till dator. Bra att det löste sig med betalningen till Slow-PCfighter.

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy