Bilolycka söder om Klintehamn och mer om Fröjel kyrka

Av Ingrid, 16 augusti 2010 17:55

Just nu har det klarnat upp efter åska och dunder och en präktig regnskur. Vi har dock sluppit lindrigt undan för jag hörde på radion att på södra Gotland är det strömavbrott efter åsknedslag i någon transformator.

På förmiddagen fick jag höra på radion att det varit en bilolycka söder om Klintehamn och att väg 140 var avstängd. Eftersom vi inte sett några utryckningsfordon här antog vi att det var närmare Klintehamn olyckan hade hänt och det stämde. Det var precis i närheten av där äldste sonen bor. Det är verkligen otäckt med de här olyckorna och man känner alltid ett sug i maggropen av oro innan man får vet hur det har gått och om det är några bekanta inblandade.

Efter lunch åkte vi på Klinte och handla och eftersom vädret inte var lämpligt för några uteaktiviteter åkte vi upp till Fröjel kyrka och så var jag inne där och tog några foton av interiören. Jag har ju utlovat mera information om kyrkan efter inlägget om visningsgudstjänsten i söndags.

Varför ligger kyrkan där den gör? Fröjel är uppdelat i två olika områden, Nedre Fröjel där vi bor och så Övre Fröjel och sägnen berättar att när man på 1100-talet skulle bygga en kyrka, så började man att göra det i Övre Fröjel, men det gick inte så bra, för det överfröjlingarna byggde upp rev nederfröjlingarna ner. Och motsvarande hände när Nedre Fröjel försökte starta ett kyrkobygge. Så kunde man ju inte hålla på och eftersom man inte kunde enas om var kyrkan skulle ligga, så gjorde man som så att man la en stor sten på en vagn, spände en oxe för och släppte iväg ekipaget. Där stenen ramlade av skulle kyrkan byggas. Oxen hann ner till den plats där kyrkan ligger idag innan stenen ramlade av och det har vi all anledning att vara tacksamma för, för vackrare plats kan man inte tänka sig. Utsikten från kyrkogården över Gannarveskär och Karlsöarna är helt fantastisk.


Den här vyn möter när man kommer in i kyrkan. På 1100-talet fanns alltså inte koret med, utan kyrkan var inte större än dit bänkraderna slutar.

Till vänster fanns ett altare, Mariaaltaret och 1993 gjorde man en kopia av skulpturen som förställer “Maria med Barnet” och placerade den på den plats där altaret stått. Originalet finns på Gotlands Fornsal.

Till höger ser man predikstolen som är från 1600-talet och det innebär att den är en av de äldsta på Gotland. Predikstolarna placerades ofta på kyrkans sydsida, eftersom medeltidskyrkorna ofta saknade fönster på norrsidan. Där predikstolen står idag, fanns det på 1100-talet ett S:t Olofsaltare. S:t Olofsbilden finns också på Fornsalen.


Triumfkrucifixet är från 1300-talet och mycket vackert. Finare krucifix på Gotland finns bara i Öja kyrka. Den nedre tavlan saknas tyvärr, annars är krucifixet komplett.


Den här tavlan sitter på krucifixet under Jesus fötter och den förställer när Jesus knäböjer inför Gud och ber om nåd för att få slippa den bittra kalken. Ansiktet till höger ovanför den knäböjande Jesus förställer Gud och enligt prästen är det mycket ovanligt i kyrkokonsten med bilder på Gud.
Dopfunten består av två delar och foten, den äldsta delen tror man tillhört den dopfunt som funnits i kyrkan på 1100-talet och den är där med kyrkans äldsta inventarium. Dopfunten i Fröjel tillhör en grupp dopfuntar (Fröjelgruppen) som under 1300-talet exporterades till olika Östersjöländer. Vår dotter och äldste son är döpta i den här dopfunten. När den yngste skulle döpas var kyrkan under renovering så dopet fick bli i Skolgården nedanför kyrkan.Längst fram i kyrkan har vi altaruppsatsen, som är från 1634 och den är tillverkad av en av kung Christian IV:s bildhuggare. Högst upp finns ett monogram C4 och det har jag sett många gånger, men inte tänkt på att det har att göra med att vi en gång tillhört Danmark. Gotland blev svenskt igen först år 1645.

Share on Facebook

18 svar på “Bilolycka söder om Klintehamn och mer om Fröjel kyrka”

 • Av Znogge, 16 augusti 2010 @ 18:29

  Jag reagerar alltid när jag hör utryckningsfordon och inte alla är hemma. I eftermiddags kom två polisbilar med blåsljus i högsta hastighet hit ner. Klart att man undrar då…

  Tack för lite intressant historia om er kyrka. Jag besöker gärna kyrkor när vi är på vift. Tycker det är intressant på något vis…

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det var faktiskt en bekant inblandad i den här olyckan. Inte någon närmare, men i alla fall och vi vet inte hur det gått för honom.

  [Svar]

 • Av Åsa!, 16 augusti 2010 @ 18:51

  Vilket intressant inlägg Ingrid!
  Det är otrevligt med dessa trafikolyckor. Vi får hoppas det gick bra för de inblandade idag.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Så trevligt att du tyckte om inlägget Åsa!

  [Svar]

 • Av Ailas, 16 augusti 2010 @ 19:34

  Hej! Tack för att du tog dig tid och ta dessa fina interiörbilder! Jag efterlyste ju sådana, så nu fick jag nästan dåligt samvete…

  Men, så vackert det är i er kyrka och vilka fina detaljer! Själva altaruppsatsen är ganska ovanlig, men mycket estetisk. Kommer jag till Gotland någon gång, så ska jag bestämt besöka denna kyrka.

  Trafikolyckor har vi haft gott om på sista tiden. Det har stått något vareviga dag i media… Så onödigt, kan man tycka.

  Grådaskig måndag här, men bara lite regn. Börjar mörkna redan och klockan är bara 19:30…

  Trevlig kväll, kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag tycker faktistiskt att det var roligt att ta lite foton och skriva lite om vår kyrka. Man blir så lätt hemmablind och ser inte det vackra och tar inte reda på fakta om det man har nära intill sig.

  [Svar]

 • Av Ma, 16 augusti 2010 @ 20:58

  Tjusiga bilder. Trafikolyckor är alltid otäcka och när man hör sirener så förstår att det är fara på färde. Hoppas det gick bra för alla inblandade. Ha en fin kväll…

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vi vet inte så mycket om hur det gått för dem, men det kommer väl mera information i tidningen i morgon.

  [Svar]

 • Av Eva, 16 augusti 2010 @ 21:56

  Tack så mycket för guidad tur i Fröjel kyrka. Edoardos present har kommit fram, han hälsar och tackar, ikväll är han DJ på piazzan här i Gaggi det är “Discoteca sotto le stelle”.
  Kramar till er alla
  eva

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Så bra att ddn kommit fram! Jag sände iväg kuvertet i måndags så jag blev lite orolig när det inte kommit fram till årsdagen. Du får gå och ta ett kort av honom där på piazzan!!!

  [Svar]

 • Av Agneta, 16 augusti 2010 @ 23:57

  Hej, Ingrid!

  Men oj då, så snabb du varit med att fota interiören, som även jag var intresserad av.
  Och jag fick verkligen valuta för min nyfikenhet!Tack för det :-)

  Otroligt intressant hur det gick till när platsen för kyrkan bestämdes ( av ödet). Samtidigt verkade det ju vara ett evigt käbbel mellan de båda “lägren” i Fröjel.
  Om detta får du väl skriva en liten novell, “Fejden i Fröjel” :-))

  Altartavlan är då rikt utsmyckad, minst sagt och så kul att få veta att det är en dansk stenhuggare som ligger bakom detta konstverk.

  Tänk ändå att Gotland har tillhört Danmark, verkar så “avigt” på något vis. Skåne kan jag förstå, geografiskt.

  Och inte fick ni behålla originalet av Maria med Barnet? Så dom gör!
  Dopfunten är vacker och så kul att den modellen exporterats och nu undrar man ju exakt vart samt om någon finns kvar i samma fina skick som denna?
  När du skriver om det så kan inte jag heller minnas att jag någonsin sett Jesus och Gud ihop, avbildad på detta vis. Men så kanske man gjorde på den tiden.
  Jag lägger märke till målningar på väggarna och det ser ut som dom är i enbart grönt och rött. I alla fall bakom altaret. Ser ut som små enkla blommor bl.a.

  Ack ja, det var mycket intressant och så roligt att dina barn är döpta där också.

  Det är som du skriver, man blir då verkligen “hemmablind”. Nu har vi alla fått en rundvandring inkl. bra info.
  Tack snälla vän för det :-)

  Skulle inte förvåna om någon tidning snart hör av sig till dig för att be om lov att låna ditt “reportage”… :-)

  Olyckor sker dagligen och är alltid lika tragiskt, men när man “känner” någon av de inblandade, så blir det etter värre.
  Jag upptäckte nyligen att en av lägenhetern i huset mitt emot mitt, fått nya ägare. Saknar den gamla vithåriga damen som bott där och som jag sett i stort sett dagligen i 34 år. Grannar blir lite som bekanta även om man inte umgås. Man hälsar och byter några ord, men mer blir det sällan. Kanske lika bra det.

  Tack för rundturen!
  Kramen, Agneta

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det gläder mig att du tycker att det var intressant att få reda på lite om vår kyrka. Med anledning av din kommentar om målningarna i kyrkan kan jag nämna att målningarna i koret är de ursprungliga från 1300-talet.

  När det gäller den där bilolyckan så är vi avlägset bekanta med den ena inblandade. Det är den 79-årig man, som körde ut på vägen och inte observerade att en omkörande bil kom emot honom hög fart. Den 22-åriga kvinnan i den bilen försökte väja, men bilarna frontalkrockade och hon blev fastklämd. Det var en riktigt otäck olycka.

  [Svar]

 • Av Ia, 17 augusti 2010 @ 9:34

  Det är spännande med interiör från kyrkor och att det är en gotländsk kyrka syns ju ganska omgående…just på grund av predikstolens placering…den sitter ju aldrig på den sidan på fastlandet…eller åtminstone väldigt sällan!!!
  Kyrkor är ju vackra och tacksamma att fotografera, jag tror att jag ska ta mig en tur till vår vackra domkyrka nästa vecka för att fota lite!!!!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag ser fram mot bilder från er kyrka :)

  [Svar]

 • Av Eleonora, 17 augusti 2010 @ 16:52

  Så fint och intressant du har skrivit om er kyrka. Den ser varm och intim ut.
  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Den är faktiskt riktigt trivsam :)

  [Svar]

 • Av ingmarie, 19 augusti 2010 @ 11:18

  Hej
  Visst är det vackert i våra kyrkor, var det 99 st som finns eller hur var det med det?

  kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  De medeltida kyrkorna som är i bruk är 93 st. Sedan finns det ju fler, en del ödekyrkor och en del nybyggen.

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy