Ett ovanligt söndagsaktivitet (för oss i alla fall)

Av Ingrid, 15 augusti 2010 17:51

Brukar du gå i kyrkan? Inte det! Det hör inte till vanligheten att vi gör det heller, men idag blev det faktiskt av. Åke brukar säga att han gärna kan gå i kyrkan och att han inte far illa av att sitta en stund där och koppla av, men ändå blir det mest till storhelgerna som vi går. Numera är det nästan alltid högmässa, vilket innebär nattvardsgång och det känner jag inte för och Åke är varken döpt eller konfirmerad eftersom hans föräldrar var baptister, så han får egentligen inte ta nattvarden. Det är klart att ingen skulle neka honom det om vi gick fram tillsammans, men det har vi aldrig gjort.


Igår fick vi se att det skulle vara en “Visningsgudstjänst” i Fröjel kyrka idag, så då bestämde vi oss för att gå och det ångrar vi inte, för det var riktigt trevligt. Det kom väl inte så många församlingsbor, men några var det i alla fall, plus några sommargäster. Prästen berättade om kyrkans olika delar och mellan de olika inslagen läste han en bibeltext som passade till och så sjöng vi en psalm. Han berättade bland annat att långhuset är från 1100-talet, tornet från 1200-talet och koret från 1300-talet, så det har tagit många år innan kyrkan fick det utseende den har idag. På bilden kan man se att den bortre porten på långhuset är en vanlig enkel port utan utsmyckning, medan porten på koret är bra mycket stiligare. Jag har aldrig tänkt på det förut och aldrig tänkt på att det är flera hundra år mellan det att de olika delarna byggdes.

Förmiddagen var mulen, men fram mot lunch började solen skina och det har varit en helt underbar eftermiddag med varmt och gott sommarväder. Vi satt i solstolarna en stund och jag försökte lyssna på Staffan Schejas sommarprat, men han lyckades inte fånga mitt intresse riktigt, så jag stängde av radion och tog mig en promenad i stället. Efter ungefär en timme kom Åke och hämtade upp mig med bilen och så åkte vi på ICA och köpte oss wienerbröd till kaffe.

Nu ser Åke fotboll på TV och jag ska gå och fixa fram lite kvällsmat.

Share on Facebook

10 svar på “Ett ovanligt söndagsaktivitet (för oss i alla fall)”

 • Av Ailas, 15 augusti 2010 @ 19:05

  Jag tycker om att besöka kyrkorum, men inte regelrätta gudstjänster. Musikgudstjänster kan dock vara riktigt trevliga, så det händer någon gång att jag deltar.

  Er kyrka ser riktigt trevlig ut och gammal är den också. Har du möjligen några interiörbilder också?

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag ska ta mig en vända till kyrkan endera dan och ta några foton som illusterar det prästen berättade om angående interiören.

  [Svar]

 • Av Kerstin, 15 augusti 2010 @ 20:23

  Kyrkor är gamla intressanta byggnader och jag har varit in i många. Det där, “visningsgudstjänst” var en intressant sak som jag hoppas alla tar efter. Ren gudstjänst, nä, det intressserar mig inte.
  Så det har varit Varpatävling i gen, då var nog Lars Larsson från kolonin där som vanligt. Han har ju varit värdsmästare en gång i Varpa, påstog han i alla fall. Ha, ha, skönt att slippa den grannen, han stog oftast och övade med sin “sten” och Rozz som var liten då trodde ju att han kastade boll till honom -:)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vi tittar alltid in i kyrkorna när vi besöker nya platser och spatserar omkring på kyrkogårdarna, det är så intressant.

  I den är varpatävlingen var nog ingen Lars Larsson med, det var bara folk från gårdarna häromkring i Fröjel. Men Lars var kanske med i varpa-SM som gick i Eksta här på Gotland för en tid sedan.

  [Svar]

 • Av Agneta, 15 augusti 2010 @ 21:34

  Hej, Ingrid!
  Men så intressant att få läsa om kyrkan. När du påpekar just porten på de olika byggnaderna så ser man ju att det är lite varierande stil.
  Man ställer sig frågan varför det var så många år mellan! Pengabrist eller fanns det någon annan anledning som är av intresse? Du ska se att detta blir ett riktigt bra mysterium som får en oväntad upplösning :-) Kanske arkitekten vill något annat än prästen?
  Väldigt kul ska det bli att få se några interiörfoton fr. så vitt skilda årtal dessutom.
  Förr brukade ja ofta besöka olika kyrkor för det är vår historia och religion i ett och samma hus.
  Sverige har ju varit förskonat från många krig så vi har ju egentligen en enorm skatt som bör tas tillvara samt uppmärksammas.
  Ja du min vän, detta var intressant!
  Kram, Agneta

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag skulle tro att det var tungt för befolkningen att få ihop pengar till att bygga de här kyrkorna, så man fick väl ta en bit i taget. Dessutom var det ju tekniskt sett ett tungt projekt. Det fanns ju inga byggkranar precis och all sten till dem skulle brytas för hand och forslas fram med häst och vagn.

  [Svar]

 • Av Mien, 15 augusti 2010 @ 22:30

  Jag har så dåligt komihåg men Jonas kan alltid berätta en massa för mig om olika kyrkor när vi är ute och åker. Det är egentligen jättespännande. I varje kyrka kan man hitta någon detalj som intresserar. I Hablingbo kyrka gillar jag altartavlan. Lärjungarna har brakfest, de äter och dricker vin och någon har somnat. Rena rama sjöslaget.
  Tänk, i Valbybodar har jag varit många gånger. Jag var under gymnasieåren bästis med Anna Fröjvik så vi övernattade ofta nere i deras strandbod. och så brukade vi bada ute vid bryggan. Det var en trappa ned och jättefin botten. Sand. Undrar hur det är att bada där idag?
  Min moffa var också född baptist. Efter hans flytt till Hablingbo och Hägsarve så gjorde han massor för socknen och kyrkan och så var han ju gift med mommo som ofta gick dit.Moffa var dessutom kommunalrådets ordförande i Havdhems storkommun i många år och var eldsjälen till att Hablingbo skola byggdes. Mina morföräldrar blev vigda lite i smyg inne i prästgården eftersom moffa inte var döpt eller konfirmerad. Det var nog skandal på sin tid då mommos far, Emil, var en kyrkans man och klockare. Ändå hade kyrkan mage att bråka då vi skulle jordfästa moffa. Mamma fick bråka sig till att han skulle få bli jordfäst i den kyrka han bott granne med och varit trogen hela livet. Det var jobbigt kommer jag ihåg. Numera verkar de olika kyrkorna samarbeta på ett bättre sätt.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag ångrade att jag inte tog baddräkten med för det var många som passade på att ta sig ett bad från den där badstegen.

  När Åke och jag skulle gifta oss var det aldrig några kommentarer om att han inte var döpt eller konfirmerad. Prosten Gustaf Sjöberg, som vigde oss, var väldigt högkyrklig, men en hjälpsam och förstående medmänniska.

  Vi har en bekant som han fick hjälpa med att “gå till kungs” när de skulle gifta sig. Hon var 17 år och gravid och killen hennes var bara 18 år. De säger att prosten ställde upp helhjärtat för dem och aldrig kom med ett fördömande ord.

  [Svar]

 • Av Doris, 16 augusti 2010 @ 3:24

  Jag har alltid gillat att besöka kyrkor ( t.om.när jag var liten ;D ) men jag aldrig räknat mig som “troende” … Får ändå erkänna att efter att jag blir äldre och har gått på fler begravningar känns det ändå som om jag vill tro …
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Längtan efter något att tro på kanske kommer med åren?

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy