Jag för en ojämn kamp….

Av Ingrid, 10 augusti 2010 17:33

…mot ogräs och ohyra och jag misstänker att naturen kommer att avgå med seger.

Efter allt regnande växer det och frodas inte bara där det ska utan även på andra mindre lämpliga ställen. Våra grusgångar, som var riktigt stiliga för ett par veckor sedan, har fått en mängd små oidentifierbara ogräs och det är inte måttlig hur mycket det är. Jag gillar inte att använda gifter i trädgården, men ibland får man inse att det är nödvändigt. Det är klart att det skulle gå att hacka bort allt ogräs, men min rygg gillar inte sådana övningar. Sagt och gjort, maken tog fram trädgårssprutan och fyllde den med en lämplig blandning och så långt var allt frid och fröjd, men sen gick det inte att få tryck i den och när han drog säkerhetsventilen med en tång brast ventilen.

Det blev en snabbutflykt till Hemse för att köpa en ny ventil, vilket visade sig omöjligt, så det fick bli en ny spruta i stället. I Hemse var det fullt pådrag med en polishelikopter hängande straxt över trädtopparna. En 86-årig kvinna hade försvunnit från sitt hem igår kväll och man sökte efter henne. Polisen lyckades i sitt sökande, för kvinnan återfanns vid 13-tiden i ett dike, medtagen, men vid liv och är nu förd till lasarettet.

När vi kom hem igen var det dags för lunch, så där gick den förmiddagen. Tur att tvättmaskinen inte bryr sig om vad jag pysslar med utan sköter sitt jobb som den ska. Fyra maskiner har jag tvättat idag och fått tvätten torr också, för det blev soligt och fint väder fram på dagen efter en mulen morgon.

Efter lunchen gick vi så till verket och sprutade grusgångarna och nu är det bara att hoppas att det blir uppehållsväder så länge så att ogräset hinner vissna. Sedan tog jag itu med jordgubbsodlingen. Vi fick mycket jordgubbar i år trots att plantorna varit angripna av några insekter som totalt ätit sönder bladen. Nu har jag klippt ner alla blad och rensat upp bland revplantorna och så har jag sprutat mot ohyran. Hoppas att plantorna jag sparat klarar sig trots min ganska omilda behandling.

Share on Facebook

22 svar på “Jag för en ojämn kamp….”

 • Av Ailas, 10 augusti 2010 @ 18:38

  Här har naturen redan vunnit, för jag har mer eller mindre gett upp! Ogräset växer otroligt så här efter de milda regndagarna och precis när man tror sig vara klar på ett ställe i trädgården är det dags att börja om. Känns rätt meningslöst, minst sagt. Nu tar jag bara det värsta, har jag bestämt. Alldeles oavsett så skulle jag ändå förlora kampen.
  Naturen - Ailas 1 - 0. Men det är väl inte helt fel att bli tvåa i en tävling? :)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det är helt klart ok att komma tvåa :)

  [Svar]

 • Av Henry, 10 augusti 2010 @ 18:45

  Hejsan!
  Trevligt att du är tillbaks etern! Vi har saknat dig skall du veta!

  Kramar!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tack, det var rart sagt Henry :)

  [Svar]

 • Av Eleonora, 10 augusti 2010 @ 19:00

  Så mysigt du har haft när din syster har varit hos dig på besök. Klart man har mycket att prata om och ventilera när man äntligen ses. Och fina utflykter har ni gjort på Gotland också.

  Det där med ogräs är ett kapitel för sig men jag tror du gör så gott det går att försöka eliminera dem. Härlig trädgård har du ju i alla fall.

  Roligt att ha dig tillbaka. Ha det nu så skönt och koppla av litet. Tvätten blev ju smidigt fixad!
  Kramis till dig min vän

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det är verkligen roligt att ha Kerstin på besök och få prata gamla minnen.
  Tvätten blev lagom torr och i morgon blir det mangling och strykning.

  [Svar]

 • Av Pia, 10 augusti 2010 @ 19:36

  Ja du detta ogräs Elände är det Men jag bryr mig inte så våldsamt mycket Vilken rolig jordgubbs odling Den i 3 etager hur har ni fixat till en sån “vill ha”
  Ha det gott

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jordgubbsodlingen har Åke byggt. Det är den andra i ordningen, för träet håller ju inte så länge. Säg till om du vill ha “receptet”.

  [Svar]

 • Av Pia (Pimli), 10 augusti 2010 @ 19:42

  När ogräset växer som värst tröstar jag mig genom att titta på mina squashplantor. I år blir det faktiskt frukter att skörda på dem.
  Jag brukar spruta ättika på ogräset i gruset. Funkar rätt bra och är nog inte så miljövidrigt. Fast kanske det blir dyrt om man har mycket grus. Vi har ju så lite, så det spelar ingen roll :o)

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Squash har jag inga i år, men förra sommaren hade jag tre plantor och det var två för mycket. Hela skafferiet låg fullt av squash i olika storlekar som såsmåningom fick förpassas till komposten.

  [Svar]

 • Av Kicki, 10 augusti 2010 @ 19:52

  Ja, men det är så himla mycket ohyra i år som äter upp bladen på både blommor och kryddväxter, det är ett under att rosorna lever över huvudtaget (några rosor blev det inte).
  Det blev inte mycket kvar av ditt jordgubbsland efter rensningen.
  Jag köpte några plantor förra året, men det är mer jobb än vad det är värt, så jag ska nog dra upp plantorna igen. Jag gillar dessutom hallon bättre än jordgubbar. Men hallonen är finare i skogen än i trädgården i år. Det är det myckna regnandet som är orsaken. Men hundarna klagar inte, de äter hallon så högt de når i häcken.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Hallon har jag provat, men inte lyckats med. De växer inte vilda heller här på Gotland, det är nog fel PH-värde i jorden. Ska man odla hallon här måste man blanda i en massa torv.

  [Svar]

 • Av elisabeth, 10 augusti 2010 @ 21:39

  stackars dina jordgubbar :-(vad dom skövlat bland dina jordgubbsblad. Kom du till nån insikt vad det var för rackare….. vet du nämnde det tidigare. Har högväxande tomater, körsbärstomater längs en vägg och man måste nu lite senare efter hettan titta varje dag, de äter och äter, jag har rätt mycket blad,det bli så när de blir lite obalans och mina får lite för mycket kväve, fast det kommer bra till pass nu när man vill blada av för tidigare mognad, där finns det 2 varianter som gäller, alla tycker inte man ska blada av… :-) tar bort varje blad jag ser de ätit på och vet då enkelt till nästa dag om jag fått nya larver när jag ser nya hål…… lite terapi det där gå och norpa blad …. :-)

  kram kram elisabeth

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Nej, jag vet inte vad det är för rackare som ätit på bladen, men där har funnits små larver på dem. Det är ett ständigt plockande och passande i trädgården. Mina tomater är snart slut nu. Jag har dem i växthuset så de har mognat väldigt nu den sista tiden. Vi äter tomater morgon, middag och kväll.

  [Svar]

 • Av anita brehlin, 10 augusti 2010 @ 22:29

  Riktigt orolig har jag varit när du inte skrivit på flera dagar men så tänkte jag att du kanske var med på medeltidsveckorna som jag hört är på gång nu på Gotland. ;Min bästa kompis är där och tittar på det. Brukar du vara där och kolla?

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vi brukar åka in den första söndagen, men i år blev det inte så. Den håller på hela veckan med avslutning nästa söndag, så då kanske vi passar på att åka och titta. Det är riktigt roligt faktiskt. Hoppas din kompis tycker det också!

  [Svar]

 • Av Skatan, 11 augusti 2010 @ 4:30

  Vilken tur att vi har en skogstomt här på Femöre och det är inte “vår” vecka ännu inne i stan … men rensa skall man ju förstås ändå. Vi har lagt sån där bark runt växterna och det hjälper ju lite mot ogräset … men grusgången förstås …

  Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Bark runt växterna är nog bra, men som sagt, i grusgångarna får man ta till andra medel.

  [Svar]

 • Av Znogge, 11 augusti 2010 @ 6:13

  Det första som växer är väl alltid ogräset! Jag aom inte är trädgårdsfantast har ändå rensat mellan plattorna flera gånger. Men det blir nog något medel där med…

  Nöden har ingen lag.

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det är tur att det finns hjälpmedel att ta till :)

  [Svar]

 • Av Syster Kerstin, 11 augusti 2010 @ 11:09

  Ett riktigt”radikalingrepp”! Snacka om snaggning. En hel skottkärra full med blast. Nu får vi hoppas att det hjälper!!

  Tack igen för en härlig och lugn vecka i Fröjel med omnejd.För mig var det en alldeles lagom blandning.
  Klem klem klem…..

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Bara plantorna överlever så ska det nog bli bra, nu får de luft och ljus och kan sätta nya skott.

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy