Nu är det stopp för butikernas avgifter vid kortköp

Av Ingrid, 31 juli 2010 12:33

Från den 1 augusti inträder nya lagar angående kortköp, bland annat blir det stopp för butikerna att ta ut extra avgifter när man betalar med kort. Jag har faktist varit med om att jag velat betala kontant, men att handlaren inte kunnat växla en femhundring. När jag då betalat med kort i stället har jag fått betala en extra avgift och det tycker jag är skamligt. Jag kan ju inte hjäpa att butiken har för dålig växelkassa. Nu blir det i alla fall slut med sådana påslag och om en handlare ändå tar ut kortavgift, kan man påpeka att det faktiskt är olagligt.

Nya regler blir det också när det gäller att få ersättning om man förlorat sitt kort. Om någon stjäl ditt kort, har det fram tills nu har det inte funnits någon gräns för hur mycket du får stå för själv om tjuven använder dina pengar, men i framtiden behöver du inte ersätta mer än 12.000. Den nya benämningen “särskilt klandervärt” införs dock också. Om din hantering av kortet faller under den regeln måste du ersätta allt själv. Om kortkoden använts vid uttag på ett borttappat kort får man betala en självrisk på 1200:-. Alla vet att man inte ska ha kortkoden antecknad någonstans så att en eventuell korttjuv kan komma åt den. Nu blir det ännu viktigare att hålla kort och kod åtskilda.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Idag är det också blåsigt, men det blåser inte riktigt så mycket som igår och nu har solen börjat skina så vackert också. Maken var ute och plockade upp nedfallna äppelkart och han rapporterade att det är riktigt skönt ute. Själv har jag hållit mig i köket på förmiddagen. Efter lunch ska vi åka en vända på Klinte och handla.

Pussludens dag är det idag och den här vackra larven hittade jag häromdagen när jag var ute och promenerade.

Share on Facebook

13 svar på “Nu är det stopp för butikernas avgifter vid kortköp”

 • Av Annette, 31 juli 2010 @ 12:59

  Hejsan Ingrid.
  Pussluden! Den ser inte ut som något jag skulle våga/vilja pussa;) Men fin ändå…?

  Jaha ja, undrar om resebyråer typ Ving tar bort avgiften också, fast det lägger de nog på resan i stället då, de har tagit 75 kronor vid kortköp har jag för mig.

  Nej nu är det dags för en solig men väldans blåsig promenad, svårt att bestämma klädsel, nåja, det blir väl jeans eller jeans;)
  Må så gott och ha en skön helg.
  Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Fritidsresor tar ut en avgift om man betalar med kreditkort, men det kostar inget extra om man har ett vanligt bankkort. Undrar vad som gäller för såna avgifter, det framgår inte av artikeln i DN i alla fall?

  [Svar]

 • Av Znogge, 31 juli 2010 @ 16:38

  Jag har retat mig på affärer som tar ut avgift när man handlar med kort. Det är en stor fördel för butikerna att slippa hantera stora mängder kontanter.

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Visst är det så! Som tur är så är det inte många som tar ut avgift och i många affärer finns det stora skyltar där man uppmuntrar till kortbetalning. “Tänk på vår säkerhet, använd kortbetalning”.

  [Svar]

 • Av Ma, 31 juli 2010 @ 18:34

  Skönt för oss kunder att kortavgifterna försvinner. Då blir det nog lite billigare för oss framöver att handla med kort…

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Om de inte lägger på det på priset på varorna för att få täckning för sina kostnader?

  [Svar]

  Svar av:Agneta

  Så kommer det naturligtvis att bli. Finns ju ingen anledning att en butik ska gå med förlust,då dom i sin tur måste betala en avgift till kortföretaget? Jag har då aldrig betalat någon extra avgift för att jag betalat med mitt bankkort.
  Nåja, vi får väl avvakta och se hur det är tänkt, lite mer i detalj.
  Kramen

  [Svar]

 • Av Inger Maryissa, 31 juli 2010 @ 22:05

  Det är verkligen bra att avgiften för att betala med kort tas bort.
  För de vill ju att man ska hellre göra det än att betala kontant så då borde det ju inte tas någon avgift.

  Bra också med en gräns vad man själv måste ersätta om någon stjäl kortet och tjuven använder pengarna.
  Men 12.000 är ganska mycket ändå…tycker jag..

  Oj, vilken söt liten larv du har fotat.
  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Framför allt gäller det ju att vara rädd om sina kort och inte lämna dem ur sikte och absolut inte ha koden antecknad någonstans. Visst är 12000:- mycket, men är olyckan framme kan det ju försvinna bra mycket mera.

  Visst är larven gullig :)

  [Svar]

 • Av Marie-Louise Grimlund, 01 augusti 2010 @ 9:13

  Det är tur vi har Dig som håller oss uppdaterade om väder o.vind och lagar och förordningar.Tack snälla ! Jag orkar inte bry mig, har fullt sjå läsa alla mina bloggar, nya och “gamla”.Sen ska man kommentera, men det är jag hopplös med, det blir en lång berättelse i stället, så när jag ska skriva i min blogg, är det tomt i skallen.

  Jag blev av med mitt bankomatkort av tjuvar som trängde sig in i min lägenhet,en otäck upplevelse, det kan jag ju skriva om.

  Tre dörrkoder tog de också, men tji fick de.lösa kontanter över 700:- snodde de.Tur jag inte har så mycket kosing på kontot, om olyckan skulle vara framme igen.
  Nu ska jag larva mig,den är ursöt, larven alltså.Kram Mi

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Få så hemskt att få inbrott! Vår bil blev stulen i garaget en gång, det är nog det enda vi varit ute för.
  Visst är larven söt :)

  [Svar]

 • Av Ia, 01 augusti 2010 @ 9:48

  Tänk att pussluden har en egen dag?! Den är faktiskt söt och det tog många år innan jag fattade att den inte hette så “på riktigt”!

  I “min” stad är det väldigt vanligt att de små butikerna tar en avgift på tre kronor när man vill betala med kort! Ska bli intressant att se hur det kommer att göra framtiden!!!

  Halvsoliga hälsningar från Ia som är på väg ut i skogen för att kolla om det finns några kantareller ;)

  [Svar]

 • Av benyamin, 06 augusti 2010 @ 10:42

  Även om den nya lagen ännu inte har några påföljder, vilket bara är en tidsfråga, så attackerar lagen problemet från fel håll. Problemet är att det kostar för mycket för företagarna att ta betalt!

  Om målet är ett kontantlöst samhälle med mindre rånrisk och säkrare gator så är Vision0.se lösningen för både företagare och konsumenter.

  Vision0.se är en kostnadsfri intresseorganisation som sänker medlemmarnas kortkostnader. Målet är
  kortavgifter under 70 öre per transaktion och terminalhyror under 200 kr / månad.
  Det kostar inget att vara med och man binder inte upp sig. Och det kostar framförallt inget att läsa mer om det på http://www.vision0.se.

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy