Hästarna har det väl förspänt

Av Ingrid, 26 juli 2010 22:37

Jag hörde på radion idag att lagarna för hästhållning skärps och kunde inte låta blir att reflektera lite på hur orättvist det kan vara. Man lagstiftar om att hästar ska vara ute varje dag, de ska inte heller vara ensamma i stallet, utan man måste ordna så att de har någon kompis inom synhåll. Det är många, många gamla som skulle vilja ha det så, men de sitter som fångar, totalt ensamma i sina lägenhter utan möjlighet att komma ut. Man skulle nog vara en häst!!

Hästar ska få röra sig fritt
Från och med 1 augusti 2010 ändras reglerna för hästhållning. Ändringarna innebär bland annat att hästarna ska få möjlighet att röra sig fritt varje dag.

Idag har vi faktiskt sett solen ett tag på eftermiddagen. Vi klippte gräsmattorna på förmiddagen medan det var mulet och efter lunch var vi på Klinte och handlade lite nya plantor till gravarna och var uppe på kyrkogården i Fröjel och planterade dem. Så nu ser det lite trevligt ut där också.


Share on Facebook

16 svar på “Hästarna har det väl förspänt”

 • Av Karin, 26 juli 2010 @ 22:54

  Ja du, att vara häst verkar inte så dumt, men jag tycker som du att det skulle vara LAG på att man inte ska vara ensam i dagens samhälle. Minst 30 minuters sällskap gärna 1 timme var dag. Och man behöver inte tvunget prata, att hålla i handen, mänsklig kontakt är guld värt.
  Här i Oxie där jag bor, 1 mil från Malmö, har det inte regnat sen “urminnes” tider. (Det är nog en månad sen, i varje fall.)
  Här skulle behövas minst 50 mm, men inte allt på en gång!!
  Kram på dig!
  Karin

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Nog är det viktigare att det finns tid till lite mänsklig närhet för alla de som sitter ensamma. Hellre det än städning.
  Hoppas att ni snart får regn!

  [Svar]

 • Av Inger Maryissa, 26 juli 2010 @ 23:37

  Ja, håller med om hur orättvist det kan vara.
  Visst det är bra att det lagstiftas om att hästarna ska få vara ute varje dag,
  men det borde ju varje människa ha rätt till också.
  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Visst är det så!

  [Svar]

 • Av Agneta, 27 juli 2010 @ 1:54

  Bra för hästarna!
  Instämmer med vad Karin skriver!!
  Hörde på radion att “någon upptäckt”, äntligen, att på äldreboende kommer man inte ut i friska luften alls och nu ska det blir ändring på det. Tro´t den som vill.
  Som läget är nu inom äldreomsorgen är det en skandal och ett brott mot de mänskliga rättigheterna, anser jag i alla fall!
  Alltfler ska bo hemma, ensamma, då vårdplatserna minskas ännu mera. Hemsjukvården/tjänsten är underbemannade.
  Klart att man bill bo hemma så länge som det bara går, men då krävs ju samma omsorg som på ett äldreboende, viket inte alls är fallet nu, tvärtom.
  Det gåt utför i raketfart med vårt land.
  Kram, Agneta

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Min mamma bodde i 5 år på ett ålderdomshem och jag kan inte erinra mig att jag en enda gång på de åren hörde talas om att hon kom ut med hjälp av personalen. Hon var helt beroende av mig för att få lite frisk luft. Det är hemskt!
  Nu hade hon mig, men de som ingen anhörig har…..

  [Svar]

 • Av Ruth i Virginia, 27 juli 2010 @ 4:11

  “Stackars de som sitta
  i en vrå och titta.
  Bara lite sol och lite himmel blå”

  Karl-Erik Forslund (Brunnsvik)

  Tänk om hästlagen också berörde åldringar, som inte kan komma ut. Tänk er, om det vore lag på att dom måste vara ute varje dag och vara i kontakt med medmänniskor.

  Lagar för att hästar måste ha kompisar inom synhåll. Nu tror jag staten har blivit heltokig.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Staten gör många konstiga saker och stiftar många konstiga lagar. En del byråkrater lever inte i verkligeheten!

  [Svar]

 • Av Kicki, 27 juli 2010 @ 7:50

  Visst är det bra att hästarna får vara ute, men det tror jag de flesta får utan lagstiftning. Det är så löjligt med alla nya lagar som varken efterlevs eller kollas.Hundar får inte sitta i bur mer än korta stunder, även om de har det hur bra som helst i sin bur, och är trygga där, medan de är ensamma hemma, eller i en bil.
  Som tidigare kommenterare säger, så är det väl fan så mycket viktigare att man får komma ut och har sällskap när man blir gammal. Lagstifta om det i stället!! Att man blir upprörd över många äldres situation, är bara förnamnet.
  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Man blir lite skrajsen när man tänker på att man kanske snart är där………

  [Svar]

 • Av Gunnar, 27 juli 2010 @ 8:10

  Jag tycker att det är bra att Sverige har lagar som skyddar och värnar om djuren.
  Men visst borde många gamla få komma ut mer. Jag tror att det varierar mycket på var man bor i landet hur äldreomsorgen ser ut.Jag är i huvudsak nöjd med den hjälp som våra anhöriga har fått.Utan att på något sätt lyfta fram mig själv,OBS!, så tillbringar jag veckorna tillsammans med dom nu äldsta levande släktingarna och självklart uppskattar dom sällskapet.Det är också något att tänka på att vi tänker på släkten.Allt kan inte vården fixa.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag håller med dig Gunnar, visst kan det behövas lagar för som värnar djuren, men det skulle behövas lite lagar för männsikorna också. Alla har inte någon anhörig som kan “ställa upp” och för dem är livet nog bra torftigt.

  [Svar]

 • Av Marie-Louise Grimlund, 27 juli 2010 @ 20:44

  När jag var arbetslös, gick jag till Oxbackshemmet här i Södertälje och bad att få gå ut med någon på boendet eller läsa tidningen, hjälpa till att mata de som inte kunde äta själva.Nähä, se det gick inte alls. Måste vara utbildad.Samma när jag som ung sökte för att bli kommunens dagmamma, utbildning krävdes.Är det klokt. På tok.Vilka lagar och bestämmelser. Fy 17. Ha det bra och jag hoppas vi klarar oss själva utan att behöva hjälp utifrån. kram Mi

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vi får hoppas det, för det är inte lätt att bli beroende av andras godtycke!

  [Svar]

 • Av Lotta, 29 juli 2010 @ 23:32

  Många av våra gamla får inte den vård som de behöver. Jag vill inte sitta som ett kolli och inte få komma ut den dagen då jag inte kan ta mig utanför dörren på egen hand.
  :-)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Man får hoppas att man hänger med länge till och kan klara sig på egen hand!

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy