Följderna av lördagens åskväder

Av Ingrid, 17 juli 2010 21:46

Vilken ovädersdag det blev idag! Det har åskat och regnat precis hela dagen. Jag kan inte komma ihåg att jag varit med om att det har åskat och regnat så länge. Det började vid 11-tiden och regnandet håller ännu på, även om åskan inte hörs just nu i alla fall. Intensiteten har varierat, men ibland har det varit riktiga stormbyar med hagel i regnskurarna. Totalt har vi till och med nu fått 65 mm regn, så nu räcker det för tillfället. När jag höll på och lagade lunch kom det några riktigt skarpa blixtar och knallar och strömmen försvann för en kort stund, men den kom tillbaka, så jag fick steka färdigt raggmunkarna och baconet.

Sämre gick det när jag skulle laga middag vid femtiden. Jag hade precis skrapat potatisen och gjort i ordning järpar för stekning när strömmen gick . Inte nog med att jag inte kunde göra i ordning middagen till oss, vi hade en gäst också, men jag tänkte att det blir väl inte så långvarigt avbrott, utan vi satt lugnt och pratade, tände ljus för att kunna se i mörkret och kommenterade blixtar och dunder och var ute och läste av regnmätaren med jämna mellanrum. Men det förblev strömlöst, så till slut fick jag ta till en desperat reservplan: smör och bröd, ost, en burk makrill i tomatsås och en tub kaviar och skivade tomater. Den hade kunnat fungera ganska bra, om inte vår gäst varit glutenallergiker, vilket jag glömde bort i stressen.

Straxt efter det att vår gäst gett upp hoppet om en anständig middag och åkt hem, kom elen tillbaka och då var klockan nästan 20.30 och då var det bara att sätta igång med matlagningen. Oxjärparna (gjorda av köttfärs) kunde inte vänta tills i morgon utan måste stekas och potatisen kokas. Så i morgon vankas det oxjärpar och stekt potatis till middag.

Det är charmigt att bo i en gammal gotlandsgård, men inte varje dag och definitivt inte idag! När jag varit i köket och rustat och kom in i vardagsrummet fick jag en sån konstig känsla av att allt inte var som det skulle och tittade mig omkring - från taket läckte det vatten i en skarv mellan gipsskivorna! Det var bara att röja undan och lägga plast på golvet för att det inte ska bli skadat också. En av de där hemska stormbyarna, som kom när det regnade som värst, har förmodligen piskat in vatten under takplåtarna och sedan har vattnet runnit längs någon balk och in i huset.

Undrar om man vågar ringa till försäkringsbolaget på måndag??

Share on Facebook

21 svar på “Följderna av lördagens åskväder”

 • Av elisabet, 17 juli 2010 @ 22:25

  Synd att du slängde gasolköket :-)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag hade nog inte vågat försöka använda det i alla fall!!

  [Svar]

 • Av Ailas, 17 juli 2010 @ 22:28

  Uhh, såg i tidningen att strömmen försvann på hela ön och då tänkte jag faktiskt på dig. Inte lite regn heller då! Nu behöver ni inte vattna på ett tag.

  Igår skrev de att ovädret skulle drabba området mellan Vänern och Vättern, men nu blev det inte så… SMHI hade inte så vidare koll på detta denna gång, heller.
  För vår del var det bra, det regnade lite och åskan mullrade långt borta, men det mesta gick alltså öster om Vättern.

  Ni kan alltid testa att ringa försäkringsbolaget! Håller tummarna.

  Nu hoppas jag att ni får en lugn natt, det behöver ni verkligen.

  Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tack Ailas!
  Nu börjar det verkligen bli dags att gå till kojs. Åke ligger sedan länge, men jag har ju lidit av datorabstinens när jag inte vågat använda den på hela dagen, så jag måste ju ta igen lite.

  [Svar]

 • Av anki, 17 juli 2010 @ 22:55

  isch vilken dag ni fick, här har vi inte fått en droppe regn, mulet och blåser men varmt, vi har 22 grader ute nu och 28 inne :-) är så torrt ute så vi behöver regn, och ni fick både det ni behöver och mer ändå.

  vilken osis att ha fått in vatten, inte kul, hoppas det inte blir för stor vattenskada ..

  ha en fin natt och jag hoppas ni har fint väder i morgon igen

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Ja, det har varit en jobbig dag och nu ska jag gå till sängs. Just nu är det uppehållsväder, så jag hoppas jag kan öppna fönstret i sovrummet och få in lite frisk luft, för varmt är det fortfarande inne i alla fall.

  [Svar]

 • Av Znogge, 17 juli 2010 @ 22:59

  Hörde på nyheterna att heal Gotland varit strömlöst och tänkte på dig. Klart du ska ringa. Tänk på dessa dyra premier så man betalar år efter år… Hoppas väderläget stabiliseras nu. Här klarade vi oss helt och har haft en hyfsat fin sommardag!

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vi får väl kolla närmare hur det ser ut när det blir dagsljus igen, men lite trist är det allt. Speciellt nu när vi får amerikabesök om bara 12 dagar. Det är trist med fläckar av vattenskador i vardagsrumstaket, som trots allt sett kanska hyfsat ut tidigare.

  [Svar]

 • Av Skatan, 17 juli 2010 @ 23:13

  Jag med hörde om det stormiga vädret på Gotland idag … men att du råkade så illa ut med en vattenläcka från taket och allt, det sa de ingenting om.

  Nej, det är verkligen inget att skämta om egentligen. Fy sjutton vad jobbigt och så nära den förra katastrofen med branden … Klart du måste ringa försäkringsbolaget.

  Hoppas på lite bättre väder för dig i morgon i alla fall.

  Kramar!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag får väl göra ett försök med försäkringsbolaget i morgon. Idag är det mulet och ska bli mera regn, hoppas att vi slipper åska i alla fall.

  [Svar]

 • Av Mien, 18 juli 2010 @ 0:28

  Så tråkigt med läckan! Vi har diverse läckage här också men det är bara vid slagregn och vissa ovanliga vindriktningar. Vårt kökstak läcker typ vart tredje år. Vi ska lägga om taket, nån gång. En mygga gör ingen sommar och ett läckage behöver inte betyda så mycket. Vi har haft megaläckage idag då en av sönerna glömde stänga ett takfönster. Vattnet forsade in rakt på en TV. Konstigt nog verkar den ha klarat sig.
  Tyckte jag såg Anna Ulmstedt (Cedergren) cykla ut från er för några veckor sedan. Anna är en god vän till mig.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det är precis så med vårt tak också. Det kan komma in vatten lite varsomhelst beroende på vindriktningar. Det här var dock något alldeles nytt.
  Tur att TV:n klarade sig.
  Nej, de var inte Anna, utan sambon till vår fd granne. Hon hade också hatt, det var väl därför du trodde att det var Anna, som vi för övrigt känner väl till. Vi har bland annat haft henne som guide på en tur till Holland.

  [Svar]

 • Av Agneta, 18 juli 2010 @ 2:35

  Hej, Ingrid!
  I förra inlägget lovade jag att du skulle få regn, men inte hade jag tänkt mig att det skulle bli såååå förbaskat mycket :-( Här blev det inget oväder, som utlovat, det gick direkt till dig.
  Men så typsikt att det var en läcka i taket också. Har du inte haft nog nu med branden!
  Olyckor tycks alltid ha en förmåga att komma samtidigt.
  Även jag hörde om eländet på radion och mina tankar gick direkt till dig och alla andra som drabbats av översvämmningar.
  Hoppas att det blir en bra dag i morgon så att humöret är på topp!
  Försäkringsbolagen blir väl överbelastade, men klart att du ska försöka, för taket måste uppenbarligen bli åtgärdat, snarast.
  Nattiskram, Agneta

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Hade det inte varit för de där förbaskade stormbyarna som piskade in regnet under våra takplåtar, så var det inga problem alls, utan vi är bara tacksamma för regnet.
  Hoppas du fick en god natt!

  [Svar]

 • Av Eleonora, 18 juli 2010 @ 9:13

  Men ojoj vad ni är otursförföljda! Hoppas att läckan i taket kan spåras. Klart du vågar ringa förs.bolaget. Såg på TV hur ruskigt det var på Godland och jag är glad att jag slapp uppleva dessa oroande väderkrafter. Nog blir jag rädd av åska, blixt och dunder i alla fall.

  Hoppas nu att allt har “kommit ner” och att sommaren ska fortsätta stråla mot er. Men Åke blev väl glad som fick vatten på gräsmattan? Må så gott kära Ingrid och stor kram.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Regnet var verkligen välkommet på alla sätt och vis och åskan klarade vi oss lindrigt ifrån trots allt! Man kan ju alltid tänka att det kunde varit värre.

  [Svar]

 • Av Madde, 18 juli 2010 @ 10:09

  Vilken djäkla otur med en vattenskada i taket av regnandet!
  Stackars er!
  Jag gissar att försäkringsbolaget suckar tungt, dom vill HELST bara ha sina inbetalningar och inga skador från dom som betalar in pengarna ;D
  Lycka till, jag hoppas det ordnar sig!
  Kramar Madde

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det ordnar sig säker på ett eller annat sätt.

  [Svar]

 • Av Marie-Louise Grimlund, 18 juli 2010 @ 10:23

  Här i Södertälje blev vi lurade på dunder o. brak med häftiga regnskurar o.tillfälling översvämning av gatubrunnar.Det kom en skur som varade 45 min, sen smådugg.Kan ha regnat i natt.Var lite blött på fotbollsplan som är asfalterad med en del gropar som talar för det.Det blev tack o´lov lite svalare.Nu växlande molninghet.Fläktar lite.Lagom är bäst av allt.

  Stikkelsbärsdagens ordspråk.Så sant. Ska lägga det på minnet. Klappa kissekatterna. Kram Mi

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag ska klappa om dem en extra gång från dig. Jag ser ju att du har några sötnosar du också :)

  [Svar]

 • Av Marie-Louise Grimlund, 18 juli 2010 @ 14:54

  Hej igen ! Kom på att tala om att jag såg första delen av Sorgmanteln,men glömde bort andra delen, så den såg jag 10 sista minuterna på.Tyckte jag sett den förut.Skrev jag inte att jag frossade i allt som hade med mord att göra,förr.
  För tillfället har jag inga egna katter,bara mitt Xs och så grannen Yngves som jag värnade om, så de fick lite mat,köpte torrfoder till dem idag. Kram Mi

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy