På förekommen anledning…

Av Ingrid, 05 juli 2010 16:00

…tänkte jag att jag skulle berätta om och visa några bilder från täppan bakom ladugården, som idag kallas för “dårskapen”. Det är elisabeth, som så ofta tittar in här och lämnar rara kommentarer, som undrade hur det ser ut där egentligen. Klicka på bilden så ser du lite bättre hur det såg ut där idag på morgonen. I skjulet bortom balbanen var det förut hönshus, idag är det förråd för vedpallar.

Förr gick det kor och kalvar där och betade. Mest kalvar förresten, för korna flyttades ganska snabbt iväg till ställen där det fanns bättre beten, men kalvarna gick därute hela somrarna och höll efter gräset. Så slutade vi med mjölkkor och efter något år byggde äldste sonen om inne i ladugården så vi fick fyra fina hästboxar där och så hyrde vi ut boxplatserna till hästägare från Klintehamn. Nu blev det hästar i stället för kalvar i täppan.Sommaren 2003


Våren 2004

Det var trevligt med hästarna, man marken är inte riktigt lämplig för hästar som går ute året runt. Det är alldeles för lerigt och blir fort jockigt när hästarna går där och trampar, så efter några år sa vi upp arrendet med hästägarna.

Det innebar att gräset nu växte vilt och Åke försökte slå med slåtterbalk och räfsa för hand, men det var jättejobbigt. Att bara låta det växa ville han ju inte, det såg alldeles för ovårdat ut.

En dag kom äldste sonen upp med sin åkgräsklippare och visade hur behändigt det var att klippa med den och sedan stod det inte länge på så hade Åke köpte en egen. Och nu är det hans projekt om sommaren att hålla fint bakom ladugården. Nere bland träden där det inte går att komma fram med klipparen använder han röjningsaggregat i stället. Varför vi kallar täppan för “dårskapen” kanske kräver en förklaring. Det var så att Åke en dag föreslog att jag kanske skulle kunna sitta där ute och klippa och då svarade jag: “Om du vill hålla på med den där dårskapen, så gör då det, men jag nekar”. Sedan den dagen bytte täppan namn.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Det har varit en solig och fin dag idag också och rätt varmt, men inte så där friskt och gott i luften, utan lite kvalmigt. Det känns nästan som om det är åska i luften. Vi har inte gjort så många knop idag varken Åke eller jag. I kväll ska vi gå på cirkus Brazil Jack - det är kanske barnsligt - men vi var där förra sommaren och tyckte att det var riktigt trevligt.

Share on Facebook

19 svar på “På förekommen anledning…”

 • Av Madde, 05 juli 2010 @ 19:36

  Bra liten story där om “Dårskapen”!!! :D Kram Madde

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Kul att du gillade den Madde!

  [Svar]

 • Av elisabeth, 05 juli 2010 @ 20:20

  ännu ett bevis på hur vackert sverige är när vi håller landskapet öppet som ulf lundell sjunger om…….. passande/trivsamt med hästarna där bakom när ni slutat med djuren, de var ju som klippt skurna att gå där frö dom. Kul att du visar bilder, en eloge till Åke som har sånt intresse, tålamod och känsla för sin gård, ja dom är bra åkgräsklipparna….. Ska sanningen fram brukar just det vara baksidan som ägarna inte brukar lägga ner så mycket tid, det brukar bli parkering med det ena och det andra.
  kram elisabeth

  Tror vi alla läsarna håller med om att vi blir glada när ni skriver ni, typ inte gjort ett knop. Jag har försökt det nån dag, men vet det bara går inte - man gör ju saker hela tiden i alla fall :-)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Visst är det en god insats han gör!

  [Svar]

 • Av Berit, 05 juli 2010 @ 20:27

  Hej Ingrid!

  Sänder en hälsning från Sälen där vi har det skönt och vandrar och bara njuter av tillvaron. Imorgon tror jag det blir älgsafari och sen någon dag Orsa Björnpark. William ser till att vi inte blir för laga:-).

  Ser att ni har härligt väder på Gotland under Almedalsveckan och det är ju härligt.

  Kramar
  Berit

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag kan tänka mig att William håller er i farten. Ha det fortsatt trevligt!

  [Svar]

 • Av Astrid, 05 juli 2010 @ 20:32

  Så kul att få läsa lite historia om eran gård
  Jag har sett där hästa trampar kommer jorden snabbt fram
  Men det är ju stora djur kanske därför

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Stora djur, vassa hovar och tänder som gnager sig ändå ner i gräsroten :)

  [Svar]

 • Av Znogge, 05 juli 2010 @ 21:02

  Kul att få veta historien bakom namnet!

  Hoppas ni fick en trevlig kväll på cirkus!

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det var så trevligt så!!

  [Svar]

 • Av Karin, 05 juli 2010 @ 22:55

  Vilken vacker blåkrage du har! Jag har nog aldrig sett en BLÅ!. Har haft rosa/röd, och fick en rosa till min födelsedag.
  Tack för titten på EFIT.
  Brukar du åka till Almedalen och lyssna? Heter platsen egentligen Almedal eller Almedalen? Det låter mer som ett efternamn!
  Önskar dig en fin morgondag!
  Kram Karin

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vi undviker nästan Visby den här tiden när det är så mycket folk. Förra sommaren var jag inne en eftermiddag och då höll Gudrun Schymann ett anförande.

  Parken, som i forntiden var Visbys hamn, heter Almedalen.

  [Svar]

  Svar av:Karin

  Visste inte att Almedalen låg i Visby. Trodde det var en liten by ute på landet.
  Man blir allmänbildad i den här bloggen!
  Såg TV-programmet ikväll, som du tackade nej till. Det var lite mycket tjafs i min smak.
  Kram Karin

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag brukar aldrig se de där TV-debatterna, för jag tycker precis som du att det ofta för för mycket tjafs och prata i munnen på varandra, men just de här från Almedalsveckan har vi givetvis sett. Det är ju kul att se om det är någon bekant med :)

  [Svar]

 • Av skogsnuvan, 05 juli 2010 @ 23:08

  Här har åskan tagit min dator och det hände ifjol också. Så trist nu när jag inte har datorn på jobbet att stö mig på.
  Jobbigt har det varit de första dagarna av min ledighet. Alla drar i mig från olika håll. Kanske blir det lugnare sedan.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tro inte att det blir lugnt när man är pensionär, det är fullt upp :)

  Hoppas din dator går att reparera!

  [Svar]

 • Av Eleonora, 07 juli 2010 @ 11:33

  Rolig berättelse om dårskapen! Fint och vackert är det där bakom ladugården. Väl vårdad av Åke.

  Det låter roligt att ni varit på Cirkus. Dom människorna får då verkligen slita för brödfödan. Packa upp och ner hela tiden. Tur att man inte är cirkusartist!!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Han är så noga med att det ska se snyggt ut!

  Cirkusartisterna är nog ett speciellt släkte.

  [Svar]

 • Av Doris, 07 juli 2010 @ 22:49

  Roligt att få veta lite mer om “dårskapen” och jag förstår att du nekade att klippa den ;o).
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris
  PS
  Vågen går nedåt igen, tack o lov !
  DS

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy