Bröllopsyra

Av Ingrid, 16 juni 2010 16:06

Börjar du tröttna på “Det kungliga bröllopet”? Det är inte utan att man börjar känna sig lite less när TV-tablåerna bara innehåller bröllopsstudios och fotbollsdito. Men allt prat om det här märkvärdiga som ska hända har fått mig att tänka tillbaka på mitt och Åkes bröllop. Det var väl inte riktigt lika ståtligt som Victorias och Daniels kommer att bli, men det var vårt och det gav oss minnen för livet. När jag sedan läste Ingmaries och Kajsalisas blogginlägg idag, bestämde jag mig för att följa upp bröllopstemat. Häng på du också vetja! Ännu är det ett par dagar kvar innan vi sitter där och dreglar framför TV:n.

Vi förlovade oss julafton 1959, jag var nitton år och Åke trettioett (han skulle fylla trettiotvå i januari) och min ena faster sa med gråten i rösten:”Men lilla barn, vad har du gjort”. Hon var säkert övertygad om att jag var med barn, men se det var jag inte. Inte då i alla fall, men fram på vårkanten 1961 blev det lite bråttom för då upptäckte jag till min stora glädje att jag var gravid.




Här ett foto från möhippan som mina väninnor och mamma ordnade. Jag var utklädd till brud i guldpapperskrona och min bästa väninna var utklädd till brudgum, med ett litet pipskägg och allt. När jag ser på den här bilden blir jag lite melankolisk, vi är åtta stycken och av de åtta är det bara jag och två till som lever. Att mamma inte är i livet längre är inte så konstigt, men fyra av mina väninnor gick bort alldeles för tidigt. (Jag har maskerat ansiktena på deltagarna lite eftersom jag inte kunnat fråga om de vill vara med i min blogg)

Vi ville ha ett enkelt bröllop, för även om jag var glad över att vi väntade barn, så var det ju lite skamfyllt att ha gått händelserna i förväg. Vi kontaktade Gustav Sjöberg, min konfirmationspräst som var pensionerad då och bodde i Visby, och han lovade att viga oss i ett mindre rum i Visby domkyrka. Vi skulle bara ha med ett par bröllopsvittnen och det blev Åkes bror Harry och hans fru Mejan som fick vara det.

På bröllopsdagens morgon, som också var pingstafton, körde vi tidigt in till Visby för jag skulle ju till frissan och blir bröllopsfin. På vägen in till Visby stannade Åke bilen och gav mig ett litet spännande paket, det innehöll ett vackert hängsmycke. Sedan körde han mig till frissan och själv åkte han hem till sin bror och hans fru medan han väntade på att jag skulle bli färdig. Det var så härligt att få sitta där och för första gången bli sminkad av någon annan och få manikyr. Jag hade en vit dräkt som en sömmerska i Klintehamn sytt och med det lilla diademet i håret kände jag mig absolut som en prinsessa.


Här har vi kommit ut ur domkyrkan

Efter vigseln var vi och fotograferade oss och sedan var det middag på Klinte Hotell för de närmaste släktingarna. Och det samlades en hel del folk utanför hotellet för att “se brud”. Jag, som väl led av lite hormonsvängningar, fick för mig att jag inte alls ville gå ut och visa upp mig och låste in mig på toaletten och grät en skvätt i ren nervositet, men jag blev snart övertalad att sluta upp med såna dumheter och gick ut tillsammans med min nyblivne make på hotellets trappa och tog emot “folkets jubel”. HÄR finns det foton från vårt bröllop.

När vi sedan kom hem till Stenstugu, ganska trötta efter en lång dag, hade någon skojfrisk person bäddat säck och hällt risgryn överallt. Till och med i garderoben hittade jag risgryn i alla byx- och klänningsfickor. Men det fick vara, för vi skulle upp tidigt på morgonen och iväg på vår bröllopsresa.

Vi åkte till Stora Karlsö på bröllopsresa och där var vi i två dygn. Det blev en kort resa, men hemma vid Stenstugu hade betorna växt till sig, så det det var dags för betgallring och den kunde ju inte vänta, men även om bröllopsresan blev kort var ju inte smekmånaden slut för det! Och nästa år den 20 maj firar vi guldbröllop. Hoppas att det går lika bra för Victoria och Daniel och att de får lika många lyckliga år tillsammans som vi fått!

Läs också Stora Karlsö sommaren 1959.

Share on Facebook

39 svar på “Bröllopsyra”

 • Av Maj-Britt, 16 juni 2010 @ 16:50

  Det börjar bli lite trå¨kigt med all bröllopyra, affärerna är fulla av godis kakor och jag vet inte vad Tv- ja där är det bröllopprat eller sport. Just nu är det inget alls för det blev svart i rutan.
  Vilket fint Brudpar ni var.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tack Maj-Britt!

  [Svar]

 • Av ingmarie, 16 juni 2010 @ 17:33

  oh vilka härliga bilder du lagt in min vän…kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Så roligt att du gillar dem Ingmarie :)

  [Svar]

 • Av Madde, 16 juni 2010 @ 17:59

  Åh, vilka SÖTNOSAR ni var!
  Och ÄR, som lyckats hålla ihop så många år! Kram Madde

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Så roligt att du tycker det Madde :)

  [Svar]

 • Av Kerstin, 16 juni 2010 @ 18:04

  Ja det är lite mycket Viktoria & Daniel, men lite spännande oxå. Här har jag en gubbe som knäpper över till annan kanal så jag märker dock inte så mycket men döm om min förvåning då jag fick ett sms från telia med erbjudande att vara med på “bröllopsyran” i mobilen. Slängde dock smset för jag misstänker det skulle kosta skjortan.
  Vad kul att läsa om ert bröllop och att du har bilder. Jag undrar om jag har några, nä jag har dålig koll var de finns i denna flyttnoja -:)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Här ser jag minst en timme bröllopstv varje kväll tycker jag. Såna där SMS-erbjudanden är nog inte helt gratis misstänker jag.

  [Svar]

 • Av Znogge, 16 juni 2010 @ 18:10

  Tack för att jag fick ta del av er bröllopsyra! Faktum är att jag funderar på att följa ditt exempel. Fast inte i dag. Det orkar jag inte.

  Det var tur att du gick ut och visade upp dig för ni är båda två hur fina som helst! Inte går det an att gråta av en sådan anledning…

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det skulle vara roligt att få läsa om er bröllopsyra också. Jag förstår att du inte har orken just nu, men du piggnar väl till.

  [Svar]

 • Av Ia, 16 juni 2010 @ 18:14

  Kul att kunna inspirera lite ;) Nästan så jag fick lust att skriva om mitt eget bröllop men det gick ju inte så bra så det kanske jag ska vänta med ;) Vi hade ju ett riktigt gotländskt bröllop på fastlandet med salta kringlor och allt :P Pappersgirlanger i björkarna…byborna trodde vi fått nåt fel ;)

  Nog måste väl Er präst ha varit Åke G sjöbergs pappa….min gamla klassföreståndare på Säve???

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Du kan väl skriva om ditt bröllop. Det skulle vara roligt att läsa om ett riktigt gotländskt bröllop!!

  Visst var prosten Gustav Sjöberg pappa till Åke G.

  [Svar]

  Svar av:Ia

  Misstänkte att det måste vara så…behöve rjag berätta att Åke G hade en son som hette Gustav som alla flickor svärmade runt ;)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det visste jag inte, kul att få reda på!

  [Svar]

 • Av Krister, 16 juni 2010 @ 18:28

  Trevlig skrivet mor! Thomas skrattade gott åt att du var grinig på hotellet och låste in dig på toa. Var det mormor som tvingade ut dig?

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Förmodligen var det så!

  [Svar]

 • Av Skatan, 16 juni 2010 @ 19:15

  Det var ett bröllop det! Vad fina ni var.

  Jag tycker nästan synd om Victoria och Daniel över allt ståhej … men det kommer hon ju inte undan kronprinsessa som hon är. Jag börjar nästan ändra mig och bli republikan.

  Det var ett bra uppslag … om inte nu för nu har jag så mycket i huvudet men sen … någon gång skall jag skriva om mitt “stormiga” bröllop den 1 november 1969, Kom du ihåg den stormen? Den gick kanske inte upp mot Gudrun men näst intill …

  Kramar!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  1 november 1969, jag vet inte exakt om det var då, men jag minns att det var en förfärlig storm då någon gång och vi blev utan ström i flera dagar.

  Det var inte roligt när vi fick köra vatten till alla djuren, för elektriska vattenpumpen funkade ju inte, för att inte tala om mjölkningen! Vi löste nog den genom att använda bensinmotorn som vi hade till utemjölkningsaggregatet.

  [Svar]

 • Av Henry, 16 juni 2010 @ 19:16

  Vilket vackert par!

  Kramar!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tack Henry!

  [Svar]

 • Av anki, 16 juni 2010 @ 20:40

  vilken underbar berättelse :-) så mysigt det låter och vad vackra ni var på bröllops kortet…. ja visst bli det tjatigt om Kronprinsessans och Daniels bröllop, går till överdrift. Sen alla sändningar hela den här veckan, räcker att sända bröllopet så är jag nöjd sedan. Daniel kommer från Ockelbo som ligger ca 6 mil från oss, hans mamma är från samma ort som mej, så det är lite kul.

  ja jag hoppas och det tror jag nog att deras äktenskap kommer att hålla…

  och ni firar guldbröllop nästa år, kul.. :-)

  ha en skön kväll

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag hade en väninna och brevvän som var född i Ockelbo och hennes pappa hade någon slags teknisk verkstad där, så jag har lite anknytning till Ockelbo jag också :)

  [Svar]

  Svar av:anki

  härligt att du hört talas om Ockelbo tidigare :) jag är inte så bekant med området eftersom jag bor en bit ifrån. :)

  vet inte om man egentligen ska klippa bort stora blad på jordgubbarna, kanske har gjort bort mej, men den l blad var så stora och jag har gjort det en gång tidigare och fick rejält med gubbar då. :)

  ha en skön dag

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Du får väl rapportera om hur det går för dina gubbar :)

  [Svar]

 • Av Eva, 16 juni 2010 @ 20:47

  lite rörd blir man……

  kramar

  eva

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Så roligt att jag lyckats beröra!

  [Svar]

 • Av Lambergsfrua, 16 juni 2010 @ 22:25

  Tack Ingrid för kommentarer hos mig - och tack för en underbar beskrivning av ert bröllop! Så fina ni var du och Åke och fotot där ni tittar på varandra efter bröllopet säger mer än tusen ord. Värme och kärlek. Vi gifte oss också å 1961 fast dagen för julafton. Tänk vad fort de här åren har gått,men ändå har ju så mycket hänt i våra liv. Det är fantastiskt att tänka tillbaka - och framåt;)
  Jag är barnsligt förtjust i bröllop, att få att se lyckliga människor som strålar av lycka och glädje. Oavsett vad jag tycker om att man ärver ett ämbete, har jag följt Det Kungliga Bröllopet. På lördag hoppas jag få frossa i Victorias och Daniels lycka,vackra kläder, glitter och glamour under det För det gör ju verkligen Victoria och Daniel. Nä, jag har inte tröttnat - men MiML föredrar sin fotboll…
  Soligaste kramar!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Då ser TV-tittandet likadant ut hos oss båda två. Åke fnyser bara åt “det kungliga bröllopet” och det enda sevärda på TV för hans del är fotboll.

  [Svar]

 • Av Inger Maryissa, 16 juni 2010 @ 22:44

  Så mysigt det du berättar om ert bröllopp och jätte-fina bilder.
  och kan tänka mig att det är så mysiga minnen.
  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Så roligt att du uppskattade det :)

  [Svar]

 • Av skogsnuvan, 17 juni 2010 @ 9:40

  Vilka fina kort och vilken härlig berättelse. Mitt bröllop var inte mycket att hurra för. Då som nu hade jag taskigt ställt och fick sy min brudklänning av en gammal underkjol med spets på. Det fick bli min blus och kjolen gjorde jag av ett blå o vitrutigt draperi som jag sydde en spets på Jag hade en krans på huvudet med prästkragar och blåklint och en lika brudbukett. Det äktenskapet håll väl i så där 6-7 år och gjorde mig urfattig eftersom jag fick köpa min gård en gång till Such men …… det gav mig en fin och duktig son. Inget ont som inte har något gott med sig kan man säga

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag tror att du var helt otroligt vacker i din brudklänning :)

  [Svar]

 • Av Sofia, 17 juni 2010 @ 23:21

  Åh va roligt att få läsa och se bilder från ert bröllop! Det är jag miljoner gånger mer intresserad av än helgens jippo!
  Du såg väl mig brudklädd oxå va? (Även om det redan är två år sen vi skiljdes.. :()
  Man undrar ju, hur i jösse namn klarar man o va gift så länge? :-o

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Visst såg vi er Sofia, du med din vackra hjärteschal om axlarna. Vi satt och smög på er där nere på Ekstastranden.

  [Svar]

 • Av Doris, 18 juni 2010 @ 2:09

  Oh, så roligt att få läsa om erat bröllop, och så fin du är på bröllopsbilden, diadem och allt !
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tack Doris!

  [Svar]

 • Av Eleonora, 18 juni 2010 @ 11:12

  Oh Ingrid så fint du skriver om ert bröllop! Så unga och söta ni är båda två på fotot. Och att skönheten har hållit i sig kan man se på tidigare bilder du visat här.

  En underbar sommar vill jag önska dig. Nu bär det av för mig till Halmstad - till det underbara havet och den saltmättade luften. Jag behöver det nu, är ganska så trött efter allt arbete i anslutning till stambytet även om jag inte deltagit i själva jobbet. En underbar sommar önskar jag dig och så hörs vi av längre fram - många sommarkramar

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag önskar dig också en riktigt härlig sommar och en välförtjänt semester i Halmstad :)

  [Svar]

 • Av Freedomtravel, 20 juni 2010 @ 15:50

  Vad roligt att du också delade med dig av bilder och berättelser från ert bröllop! Och roligt att det är dags för guldbröllop nästa år! Det är ju det man önskar sig, ett äktenskap som varar och att man kan fortsätta att vara ett stöd för varandra i livet och vardagen under lång tid!

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy