Sola ute eller inne - eller inte sola alls….

Av Ingrid, 23 mars 2010 11:30

…det är frågan? Att det är farligt att sola både vanligt och i solarium är nog de flesta medvetna om, men nu gör larmen om att det kan vara cancerframkallande att sola i solarium, att en hel bransch går på knä. Det ena solariet efter det andra går i konkurs och nu kräver man från Svensk solarieförening att Strålsäkerhetsmyndigheten ska dementera uppgiften att solariesolare tillhör den högsta riskgruppen för hudcancer. Hur i all världen kan man komma med ett sådant krav? Från Svensk solarieförening påstår man att det ensidigt påvisas risken för att få hudcancer och inte de positiva effekterna, vilka de nu är. Det kan väl bara vara en - att man blir brun?

Personligen har jag aldrig solat i solarium utan nöjt mig den vanliga solen. En sol som har gett mig diverse “likfläckar”, som någon kallade de där bruna hudförändringarna som många i min ålder har. Undrar hur jag sett ut om jag dessutom tillbringat en massa tid under en UV-strålande lampa. Jag har solat sedan jag varit barn och under några år i ungdomen gällde det att bli så brun som möjligt. Då var det inte tal om solskyddsmedel, utan då smorde man in sig med kokosnötolja för att solen skulle få så stor effekt som möjligt. Det var givetvis vansinnigt, men man visste inte så mycket bättre. Idag är det hög solskyddsfaktor som gäller, för sola vill jag inte avstå ifrån. Den vanliga solen har ju dessutom den positiva effekten att den ger D-vitamin, som är särskilt viktigt för oss kvinnor som är i risken för benskörhet.

Idag är det regn och rusk och definitivt ingen risk för solskador. Vi har varit en vända till återvinningen med en kasse tidningar och maken håller på med traktorunderhåll. Själv ska jag sätta i gång med påskbakningen.

När det nu är så trist väder är det ju extra kul när man hittar ett trevligt påskkort i mailboxen. Nu har jag fått uppdatera bildspelet på min hemsida med ännu ett fint kort. Tack Moster Beda!

Share on Facebook

20 svar på “Sola ute eller inne - eller inte sola alls….”

 • Av Ann-Marie, 23 mars 2010 @ 12:18

  Hu och usch för solarier säger jag som solat MYCKET. Dock har det varit i solarie som ej gjorde mig brun, nej det var för att läka ut min psoriasis. De senaste gångerna tillsammans med ett läkemedel, min hud betedde sig jättekonstigt och jag blev mycket rädd så nu avstår jag helt. Psoriasisen har nu intagit lederna i stället så huden är skapligt fri. Har varit i utlandet när jag var ung flera gånger och SOLAT. Det var ut på stranden vid 9 och hem vid 5, mycket oljor och absolut inga solskyddsfaktorer, det var dessutom under uppsikt av sjuksköterskor. Första dagarna var jag så bränd att det knappt gick att sitta eller ligga.
  Efter 3 veckor så kunde man kalla sig brunbränd.Då var det inte tal om att det kunde medföra risker att utsätta huden på detta sätt. Men det var underbart att vara av med alla utslagen en tid.
  Tycker fortfarande om att bli brun och frisk i huden, men jag har tröttnat på att ligga och pressa. Och i ett vanligt solarie skulle jag aldrig sätta min fot.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Solariesolning för medicinskt bruk är ju helt annat än de vanliga där det bara går ut på att bli brun.

  Jag har haft en arbetskamrat som lider av psoriasis, så jag har en liten aning om vad det innebär. Precis som för dig så har det också slagit sig på hennes leder.

  Pressar gör jag inte längre jag heller, men jag älskar att vara ute i solen.

  [Svar]

 • Av skogsnuvan, 23 mars 2010 @ 13:26

  Gravrost heter det fläckarna i ansiktet. Jag är ute i solen men ligger inte i solarium. Man vet inte vad man ska tro men klart man inte ska ligga och bränna sig men jag blir aldrig bränd så jag hoppas att solen bara ger bra effekter på mig.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Gravrost lät mycket trevligare!

  [Svar]

 • Av anki, 23 mars 2010 @ 14:27

  är nog bäst att hålla sej till riktiga solen med hög solskyddsfaktor för solen är så mycket hetare idag än när man var barn :) men det är skönt i solarium också, man blir mjuk och skön i kroppen när man är så stel som jag är, men det var många år sedan som jag solade i ett solarium. :)

  Vilket vackert kort du har fått :)

  kul att du gillade mitt nya tema, jag bytte tema helt och lät original färgerna vara kvar, är lite sugen på att göra temat i typ oranga färger som jag hade på gamla bloggen,:)

  ha en skön dag

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Du har rätt, det är nog farligare att sola idag än när vi var barn.

  Jag gillar verkligen ditt tema :)

  [Svar]

 • Av Eleonora, 23 mars 2010 @ 15:18

  Den snö som kom i förrgår och la sig som ett vitt täcke överallt har regnat bort idag. Och småfåglarna kvittrade i buskarna under min promenad till fotvården. På lätta fötter gick jag hem igen, regnet hade upphört men fågelsången fortsatte. Ha det gott och lycka till med påskbaket.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tack Eleonora! Nu är mazarinerna klara, få se om jag kan få till några andra småbröd i morgon.

  [Svar]

 • Av Skatan, 23 mars 2010 @ 19:14

  Jag har varit mycket i solen men egentligen aldrig gillat att direkt sola. Solarium har jag provat några gånger men det kändes som man låg i en kista … lite instängt så där. Så det fick vara för mig. Klart att inte en hel bransch kan leva på lögner … det skulle se nåt ut det.

  Kramar!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag tycker att det måste kännas jätteläbbigt att ligga i en sån där box. Nej lite brun-utan-sol om man känner sig blek är nog bättre.

  [Svar]

 • Av Sylvia, 23 mars 2010 @ 19:16

  Nog märker man efter en runda på stan att många solarium fått bomma igen. Det tycker jag är helt i sin ordning, på grund av cancerrisken.
  Nog gillar jag solen och det är väl bara nyttigt om man inte ligger och trycker timma efter timma i solen.I yngre dar gjorde jag det men då visste man väl inte hur farligt det var. Därav några bruna fula saker i pannan som jag döljer under luggen och har funderat många gånger på att ta bort med laser men som inta blivit av.
  Här har vi också regn och dimma. Hade tänkt tvätta fönster men det slapp jag ju på grund av dåligt väder :-)
  I kväll är det “Mästarnas mästare” på TV och det ska blir spännande att se vem som får åka hem den här gången.
  Ha en fin kväll!
  Kram Sylvia

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Mästarnas Mästare ser vi minsann också. Det är ett sällsynt trevligt program.

  Tänk om man varit lite förståndigare när man solade förr i tiden, men då fanns ju inte solskyddsmedel en gång. Det är ju många av oss äldre som får hudcancer nu på grund av att vi bränt oss som ungdomar.

  [Svar]

 • Av Znogge, 23 mars 2010 @ 20:10

  Stranden är det som gäller för mig! Skulle inte klara av att ligga i ett solarium. Kistan som Skatan nämner. Onödigt dessutom så det har helt enkelt fått vara!

  Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Brassestolen på stranden, det är grejor det!

  [Svar]

 • Av Inger Maryissa, 23 mars 2010 @ 22:09

  Jag har heller aldrig solat solarium, då jag varit skeptisk till att det kan vara bra.
  Men jag kommer ihåg dessa sollampor som fanns på 70-talet, och på en folkhögskola jag gick på då så brukade vi använda dem.
  Och en del brände sig faktiskt ordentligt.
  När jag var barn och var yngre så solade jag mig också ganska mycket.
  Men nuförtiden håller jag mig mest i skuggan om det är mycket sol då jag mår inte bra av att vara i stekande sol.
  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag kommer ihåg att mamma hade en sån där sollampa. Men i dag finns det ju krämer om att ta till om man bara vill bli lite brun i ansiktet och urringningen.

  [Svar]

 • Av Madde, 23 mars 2010 @ 23:05

  Jag har också alltid varit en solälskare av rang!!!
  Född in i en släkt där mottot om somrarna var:
  BRUNAST VINNER!
  Och fortfarande är.
  Vi brassade i åratal med jordnötsolja, strand, solarie, sjukt, men så har man växt upp och varit ungdom under 80-talet och 90-talet.
  Soldyrkarnas årtionden.
  Så hände något konstigt för 4 år sedan.
  Jag hade en sommar då jag fick STORA acnebölder i hela ansiktet, så fort jag varit i solen dessutom.
  Då var jag en tjej som aldrig haft mer än max en finne under tonåren, jag var slät och fin när alla andra led. Hela sommaren för fyra år sedan såg jag ut som ett monster, så fort jag var i solen blev det så illa så det var hemskt.
  9 månader senare fick jag en diagnos, ROSACEA…
  Och det var inge vidare DÅ kan jag säga, närmare 40 och medelåldersacne.
  Rosacea har många ingredienser men bla ÖVERDRIVET solande under många år.
  Trodde aldrig att jag skulle kunna lägga om mitt liv efter en uppväxt med beachliv och solariemissbruk, men det gick.
  Nu är jag glad att jag inte fått allt för mkt rynkor av all solning och gillar parasoll och skugga.
  Och ångrar att jag inte visste att det fanns en hudsjukdom som kan triggas igång av bla solning.
  Men man lär så länge man lever!
  Jag är dock glad att det dock “bara” är detta, jag skulle inte vilja råka ut för hudcancer.
  Blek och intressant är min policy nu, påtvingad visserligen ;D

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tack Madde för din kommentar. Nu fick mitt inlägg en aspekt till.

  Rosacea är inte roligt att dras med. Vår äldste son har fått det p g a för många timmar i gassande sol på golfbanan. Näsa och kinder blossar och blir fulla av finnar och plitor.

  [Svar]

  Svar av:Madde

  Ja,det är inte kul att få det men det finns ju mediciner som hjälper.
  Jag äter Tetralysal ca 3 mån, när skoven kommer och det är blossar upp i ansiktet på mig.
  Så har jag en hudsalva Metronidazol som också lugnar huden.
  Tur att det finns hjälp för det mesta ändå,
  och så får man inte glömma solhatten heller.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag ska kolla med sonen vad han har för preparat, för han har varit hos läkare och sökt för det här.

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy