Fortsatt grävande i Minnenas Arkiv

Av Ingrid, 26 februari 2010 12:57

Efter en mulen och dimmig morgon har solen börjat visa sig igen och det är 4,5° varmt. Det rinner och droppar överallt och snön på ladugårdstaket har börjat glida allt längre ner, när som helst lär alltihop komma nerrasande. Maken är beredd och traktorn står inbackad i lada, så att det bara är att köra ut och sätta igång att skotta när väl snön kommer. Har du inte tröttnat på snöfoton så finns det några nya från Stenstugu HÄR. Jag har sysselsatt mig med lite städning på förmiddagen och bland annat bytt gardiner i köket. De jag haft där nu efter jul är så slitna så att det nästan är hål på dem, så det var verkligen dags för nya.

Har du sett ordspråket på min hemsida idag? De har handlat mycket om ekonomi den här veckan och dagens lyder:

Sparande är en väldigt god sak. Särskilt när ens föräldrar gjort det åt en.

Jag menar inte alls att mobba våra barn, de är minsann sparsamma och skötsamma, men visst ligger det en hel del sanning i ordspråket. Vi som är lite äldre, födda på 40-talet fick lära oss att ta vara på allting och ha stor respekt för pengar. Man skulle spara, om aldrig så litet. Att alltid leta efter det som var billigt och förhoppningsvis också bra, var en dygd. Mamma sydde våra kläder, lappade och lagade, syltade och saftade och försökte odla själv. Hon hade höns och pengarna för äggen skulle räcka till handeln i affären.

I skolan fick vi Lyckoslanten och en bankbok och sedan skulle det sparas varje vecka. Jag minns faktiskt inte om det var en fastställd summa, men man fick lämna pengarna till “fröken”, som sedan såg till att pengarna hamnade på kontot och blev infört i bankboken. Tänk vilket jobb hon hade med den hanteringen!

Vi hade veckopeng, men den var inte så stor och att lura av pappa extra pengar var minsann inte så lätt. Det gjorde att man var tvungen att skaffa pengar på annat sätt. Jag var nog bara 12-13 år när jag började hjälpa till i “Snusans kiosk” på sommarloven. Inte fick jag väl så mycket pengar för att jag stod där, men jag fick lite godis i alla fall.

När jag gick på läroverket i Visby och var inackorderad var det riktigt svårt att få veckopengen att räcka till. Jag gick mycket på bio och skam till sägandes tror jag att jag ännu är skyldig en kompis för en biobiljett. Finns det preskriptionstid för sånt slarv? Vi fick verkligen sparsamheten “med modersmjölken” och det i sin tur ledde kanske till ett faktum, som var ämnet i ordspråket häromdagen:

Ekonomi är konsten att använda sina pengar på ett sådant sätt att man inte får minsta glädje av dem.

Ha en trevlig fredag! Själva vilar vi från OS och tittar vi på Let´s Dance ikväll. I morgon håller vi tummarna för att curlingdamerna tar ett OS-guld till, om inte så har de i alla fall säkrat en silvermedalj, Sveriges nionde medalj i OS 2010.

Share on Facebook

19 svar på “Fortsatt grävande i Minnenas Arkiv”

 • Av ingmarie, 26 februari 2010 @ 14:25

  Ha en fin helg. Jag ser inte på sport på tv

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  OS och vanlig friidrott är lite roligt ändå tycker jag, men fotboll och långa ishockeymatcher har jag inte tålamod med.

  [Svar]

 • Av anki, 26 februari 2010 @ 17:53

  Hej igen,, ja vi har nog inte samma syn på pengar och ekonomi som ni som är födda före och under 40-talet :-) idag slöas det rejält och man de mest skrämmande fallen i Lyxfällan även om dom kanske har dramatiserat lite så är det lätt att hamna i den fällan, vilket man präntar in i sina barn.. :)

  jag har lagt till dej på min blogg länk lista på bloggen, hoppas det är ok :) så himla kul att ha hittat igen dej nu..

  du har en sån fin blogg själv och tar underbara bilder :)

  jasså ni har början till vår,, här har det vräkt ner snö idag igen, men runt 0 strecket så tempen har varit bra, vi som inte haft varmare än en -8 grader på hela vintern.. *bgrr*,,

  ha en skön kväll

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Naturligtvis är det ok att du länkar till mig, det är jag ju bara så glad över ;)

  [Svar]

 • Av Znogge, 26 februari 2010 @ 21:51

  Minns också att man sparade! Fick ett klistermärke att klistra in så blev det till sist en hel bild. Men jag minns också att inte alla hade pengar att spara. I dag hade aldrig en lärare fått agera banktjänsteman! Vi får inte ens ha en klasskassa vilket passar mig utmärkt!

  Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Att agera banktjänsteman ska verkligen inte en lärare behöva göra.

  [Svar]

 • Av Inger Maryissa, 26 februari 2010 @ 23:12

  Här är det också milt..nollgradigt..
  tänk hur vädret kan ändrast så drastiskt…

  Kommer ihåg att min mamma också lappade och sydde våra kläder, och syltade och saftade osv.
  Och Lyckoslanten kommer jag också ihåg och en liten bankbok som vi barn hade.

  Önskar dig också en trevlig fortsatt fredagskväll och helg.
  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Visst ändras det fort, hoppas att det får vara milt ett tag så att all snö och is på taken får ramla ner innan det kommer påfyllning, för det skulle visst bli kallt senare i veckan.

  [Svar]

 • Av Doris, 27 februari 2010 @ 1:41

  Håller med dig om att det är ett helt anant tänkesätt nuförtiden om sparande/slösande, som med allting annat är det ju bäst om man kan hitta den där gyllene medelvägen men det verkar vara svårt ;0).
  Tack för goa kommentarer hos mig :D.
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Den där gyllene medelvägen är ett ideal, som nog är ganska svårfunnet!

  [Svar]

 • Av Skatan, 27 februari 2010 @ 2:35

  Hmm … det där ordspråket skall jag lämna över till Mannen, tror jag, som en liten … hmm … pik.

  Det är jag som är Slösa i familjen. Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vi är två spara och det kan nog bli lite trist ibland ;)

  [Svar]

 • Av Helena (Citronodlingen), 27 februari 2010 @ 6:04

  Tidningen lyckoslanten tror jag att vi också fick, i alla fall dom första åren i skolan.
  För mig var det mamma som var svår, det var bättre att fråga pappa om man ville ha något ;)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag kan inte komma ihåg att mina barn hade den, men jag kanske har glömt bort det.

  [Svar]

 • Av Gunnar, 27 februari 2010 @ 8:03

  Hej

  Kanske har du rätt i att det är en generationsfråga. Fast ett av mina två barn är Spara och ett är Slösa.Och hur det har blivit så vet jag inte.
  Trevlig helg!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vi har nog ockå lite variation på det området.

  [Svar]

 • Av Kicki, 27 februari 2010 @ 13:54

  Ja, du fortsätter i nostalgins tecken. Trevligt! Jag minns exakt samma saker som de du skriver om.
  Min mamma var länge ensamstående med 4 flickor (hon blev änka när jag var just fyllda 10 år).Jag började tjäna mina egna pengar när jag satt barnvakt hos grannen när jag var 12-13 år. Jag gick ut skolan redan som 14 åring (jag började när jag var 6 år), sen arbetade jag i familj som barnflicka tills jag var 16. Vid 16 började jag arbeta med djur, först som djurskötarelev på Veterinärhögskolan, sen med hästar för hela slanten. Och på tal om slanten, så nog har man fått lära sig att spara på (och hålla i) den.
  Det sitter djupt rotat.
  Kram!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Vi har nog uppvuxna i en tid där det i alla fall gick att få tag i jobb, så att vi kunde tjäna lite egna pengar även om vi inte var så gamla. Jag tror att det är värre för dagens barn/ungdomar, de är nog mera beroende av sina föräldrar.

  [Svar]

 • Av Christina, 28 februari 2010 @ 21:57

  Hej Ingrid
  Tack för din omtanke om Haloscan men som du också upptäckte var det inte kostnadsfritt. Jag tycker att gästboken fungerar bra för mig så den får stanna.
  Spar o Slösa, Lyckoslanten är för mig mycket välbekant.40 år i sparbanksvärlden och sparande som födkrok är jag väluppfostrad med pengar och synen på dessa.
  Mannen och jag har ofta diksussioner om pengar och ekonomi och andras hantering av pengar när vi ser hur de enl. vårt tycke slösar. Slösar gör man när pengar rinner iväg utan kontroll och ingen buffert finns enl. min mening. Samtidigt tycker jag att ungdomar gör rätt när de lever och upplever dagen och inte sparar för mycket av sina drömda upplevelser till pensionsåldern som de kanske inte får uppleva. För mig är det viktigt att jag får mycket för mina slantar alltså väl utnyttjade kronor, det är alltså inte alltid priset som är avgörande. Småutgifter brukar vara boven i mångas ekonomi. En veckotidning i veckan blir på ett
  år ? En öl på krogen/vecka blir på ett år osv osv. Nu gick jag visst loss men det var du som triggade igång det med ditt citat.
  Ha det gott och pröva margarin på trädstammen.
  Kram Christina

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy