Jag fick en kommentar….

Av Ingrid, 25 februari 2010 11:34

….från Ia, Kajsalisas blogg på inlägget med Ulf Wibergs bild och dikt från Tofta Bad, som väckte en massa minnen till liv. När Ia skriver att hon putsade fönsterna i baren med tidningspapper, kan jag riktigt känna doften av rödsprit och dammigt tidningspapper.

När jag var i 15-årsåldern jobbade jag två somrar på Pensionat Sjövik i Västergarn. Jag kommer inte riktigt ihåg hur jag fick jobbet, men det mest spännande var att jag skulle bo där också och det var ju riktigt häftigt och nästan som att flytta hemifrån.

Mamma följde med mig första gången jag skulle dit, för det var många grejor som skulle med. Vi hade inte bil utan cyklade dit. Mamma var också med och hälsade på ägarna till Sjövik och jag fick sedan höra att hon grät när hon cyklade hem till Klintehamn igen, för hon tyckte att värdinnan, fru Jacobsson, såg så elak ut. Hon var finska och en stor, tjock och mycket barsk dam. Hon var klädd i vit rock och huckle, blek och blank i ansiktet och med stickande svarta ögon, inte undra på att mamma tyckte att hon såg skrämmande ut. Källarmästare Jacobsson däremot var en snäll och undfallande man, hårt hållen av sin hustru. De hade en son (eller om det var hennes son kanske), som också jobbade där som servitör. Han hette Pentii, bodde vintertid i Finland, var gift och borstade tänderna med salt, det senare tyckte jag var mycket märkligt.

Jag och Marja, en klasskamrat till mig som också jobbade på Sjövik, hyrde varsitt rum hos Mia. Mia var en snäll gammal tant, som hade en liten stuga en bit ner i Mafridskvior och hon hjälpte till med städningen på Sjövik. Mia´s stuga var helt omodern, det fanns varken el, vatten o avlopp eller toa. Man fick använda fotogenlampa, gå ut på torrdasset och hämta vatten i brunnen. Av pappa fick jag ett litet gasolkök så att jag kunde koka mig lite morgonkaffe, annars fick jag ju all mat på pensionatet.

Sjövik hade gäster från hela Sverige, som kom och hyrde in sig och bodde där sommar efter sommar. Bland annat var det flera familjer från norra Sverige (deras bilar hade AC som länsbokstav och då bör de ha kommit från Västerbotten), som bodde där flera veckor varje år. Det fanns några uthyrningsrum i huvudbyggnaden, men de flesta bodde i småstugor ute i parken och alla hade helpension.

Matsalen låg i en stor utbyggnad med smårutade glasfönster, det såg ut som en stor glasveranda och de där fönsterna skulle givetvis vara rena och välputsade. De skulle putsas med rödsprit och tidningspapper. Det var inte nådigt att stå där i sommarvärmen och känna doften av rödspriten och dammet från tidningspappret yrande upp i min allergiska näsa. Snor och tårar rann, men det var bara att putsa på. Sedan kom fru Jacobsson och drog med fingret längs fönsterbrädan och kollade att det inte fanns något damm kvar där: “Du måste torka av fönsterplaato”, sa hon om det inte var rent.

Vi fick jobba med absolut allting. Vi städade, hjälpte till i köket, serverade, passade småbarn och hela tiden hade vi vansinnigt roligt. På kvällarna spelade vi badminton med Pentii och hans finske kompis, vi rökte och vi blev bjudna på konjak av killarna, vi satt på ladan och spelade klädpoker, vi cyklade till Tofta och badade när vi var lediga och vi liftade till Visby ibland för att träffa andra killar. Det var verkligen livet på en pinne för en 15/16-åring! Det kanske låter äventyrligt, men det var ganska oskyldigt ändå. Jobbet skulle ju trots allt skötas och det skötte vi nog ganska bra, för jag fick fina vitsord efter mina somrar där.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Åter till modern tid! Den här torsdagen startade med solsken, men nu är det ganska mulet. Det var nästan -12° i natt, men nu har termometern stigit betydligt och mot kvällen påstås det att det ska bli plusgrader. Åke kör snö och jag ska börja med lunchen nu. Potatisplättar med bacon och lingonsylt ska det bli idag.

Share on Facebook

24 svar på “Jag fick en kommentar….”

 • Av Kicki, 25 februari 2010 @ 16:15

  Du skriver så härligt målande om dina minnen från förr.
  Jag lever så i nuet att jag sällan ser tillbaka, men det kanske man skulle göra och i så fall finns det faktiskt åtskilligt att berätta. Kanske du har inspirerat mig till det nu.
  Nu väntas det med snö i helgen fy attan! Vi har redan mer än nog.
  Ha det gott!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Visst lever jag också i nuet, men det är lite enahanda just nu, så då får man plocka fram ungdomsminnena.
  Hoppas att det inte blir så farligt med helgens snö.

  [Svar]

 • Av Lambergsfrua, 25 februari 2010 @ 16:31

  Vilken trevlig berättelse från ungdomstiden du bjuder på idag.Jag har läst och njutit - nostalgi, du vet;)
  Jag kan se er två töser framför där ni fick syssla med allt möjligt - så lärorikt:) Det där med killarna och rökning, konjak och klädpoker låter väldigt oskyldigt sett med nutidens ögon.
  Soligaste kramar!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Det var faktiskt ganska oskyldigt, men fasligt roligt när man tänker tillbaka på den tiden.

  [Svar]

 • Av SkatEllan, 25 februari 2010 @ 17:32

  Verkligen härligt att läsa dina ungdomsminnen. Vi är ju ganska jämnåriga (tror jag) och jag känner igen mig i stämningar och hur man var när man var så där 15/16 år och ute “i verkliga livet” som man ju började vara på sommarloven när man fick sommarjobb. Eller var på läger …

  För de flesta 15/16-åringar idag är det nog ganska oskyldigt också … det är bara det att de har en mycket tuffare omgivning som de kan behöva tampas med. Hela samhället verkar ju faktiskt ha varit “oskyldigare” på vår tid.

  Kramar!

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag tror att dagens ungdomar lever ett mycket tuffare liv. Inte var det någon av oss som var så rädda för våra jämnåriga att vi behövde beväpna oss när vi var ute.
  Jag tror dessutom att vi hade roligare!

  [Svar]

 • Av Ia, 25 februari 2010 @ 18:45

  Visst är det härligt att tänka tillbaka på såna minnen….och visst var det oskyldigt..men spännande och lite, lite förbjudet ;)

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Spännande var det minsann och visst var det förbjudet, en del i alla fall.

  [Svar]

 • Av Ann-Marie, 25 februari 2010 @ 22:04

  Underhållande läsning Ingrid. Tror säkert att Du hade mycket roligt och att det gav livserfarenhet som varit till nytta senare i livet. Goa föräldrar hade Du också. Ann-Marie

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Visst fick vi livserfarenhet och på den tiden var det ju inte svårt för barn/ungdomar att få jobb. Visst hade jag bra och förstående föräldrar.

  [Svar]

 • Av Doris, 25 februari 2010 @ 22:34

  Så trevligt att läsa om dina minnen om sommarjobbet,trevligt för att du verkade tills att njuta så av det även om det var mycket jobb ;0)
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Kul att du gillade mina minnen. Nu måste jag kolla hur det gått för dig?

  [Svar]

 • Av skogsnuvan, 26 februari 2010 @ 8:48

  Så roligt beskrivet av en tid för ett tag sedan. Att vara 15-16 år var ju underbart och ibland väldigt sorgligt. Allt var liksom mer intensivet.
  Igår dansade jag bugg och jag vet inte hur jag skulle orka med om inte dansen fanns.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Tur att du har dansen Anita! Med all snö och kyla måste det vara underbart att få komma hemifrån lite och njuta av goda vänners sällskap och så få dansa förstås.

  [Svar]

 • Av anki, 26 februari 2010 @ 9:49

  hej Ingrid, har haft kontakt med dej förut men sen tappat bort dej, men nu har jag hittat dej igen :-)jag har en hemsida solbackas.se som du nog var in på men det är länge sedan, nu har jag en till domän engströms foto :-)

  du skriver så bra och minnen är alltid kul att läsa om hur det var längre tillbaka.. mycket var bättre på den tiden men mycket var dåligt också .-)

  önskar dej en fin fredag

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Så trevligt att du hittade hit Anki!
  Visst är det så att det var både bättre och sämre förr. Tiderna förändras och det är bara att hänga med.

  [Svar]

 • Av Eleonora, 26 februari 2010 @ 9:56

  Vilka underbara minnen du har av ditt första sommarjobb! Jg känner mig nästan förflyttad till dåtid, så du har berättat med glöd! När jag var 15 år skulle jag vara husmors hjälp och passa en 5-åring när familjen hyrde stuga utanför Halmstad. Jag fick skala potatis, bädda, duka, diska och passa pojken. Det gick väl bra, men i huset fanns även en 12-årig flicka, som gjorde livet surt för mig. Hon retades och mobbade (fast då hette det väl något annat) mig och till slut bad jag att få åka hem. En månad stod jag ut, sedan tog cykeln och jag tåget tillbaka till Stockholm.

  Ha det gott och kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  På sätt och vis hade vi det väl ganska bra Eleonora, för vi kunde i alla fall få tag i jobb trots att vi var så unga. Att det var kämpigt och svårt ibland var väl inte så konstigt, vi var ju inte mer än barn!

  [Svar]

 • Av Znogge, 26 februari 2010 @ 10:55

  Instämmer, håller med! Så fint och levande du skriver om hur det var då. Kan liksom se det framför mig.Speciellt fru Jacobsson!

  Kram

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Så roligt att du gillade min återblick :)

  [Svar]

 • Av Ann-charlott, 26 februari 2010 @ 11:00

  Hejsan Ingrid. Tusen tack för ditt besök. Blev så glad..Här har vi mycket snö och mer kom i går, är rätt så trött på detta nu. Var inne hos en vän och där hade hon en bild på tussilago.. Det gjorde så man längtade mera till våren och värmen. Fick en underbar dag med mamma i går. Sonen kommer nog med på tv ändå i körslaget fast han inte gick vidare. Men han var ju lite ute på halt vatten kan man säga, han har ju teater som sitt val och inte musik. Hans två kompisar gick ju vidare och det skall bli kul att se dessa på tv. Ha det gott vännen nu i helgen och jag hoppas den blir underbar för dig. Kram Ac

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Jag undrar när vi får se den första tussilagon i år, det lär nog dröja ett bra tag.

  [Svar]

 • Av Åsa!, 26 februari 2010 @ 12:40

  Så roligt att läsa Ingrid! Förstår att det var en äventyrlig sommar på alla sätt och vis.

  [Svar]

  Svar av:Ingrid

  Äventyrlig och rolig :)

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy