En söndagsutflykt till Visby

Av Ingrid, 30 augusti 2009 22:11

Soligt och fint har det varit idag, åtminstone där vi befunnit oss. För vi tog en tur till Visby efter lunchen. Vi körde in över landet, för bonden ville se på åkrar. En gång bonde alltid bonde, intresset för vad som är tröskat och inte, om man fått ta vara på halmen och om de nysådda oljeväxterna kommit upp, avtar inte alls med åren. Och visst är det roligt att se något annat än Toftavägen, det kan jag också tycka.

När vi kom till Visby parkerade jag vid Östercentrum och så tog jag mig en promenad i stan. Åke satte sig på en bänk och tittade på folk. Det är ganska mycket turister i farten fortfarande. Nu är det mest äldre människor och inte så mycket barnfamiljer. Uteserveringarna hade riktigt många gäster och även om det blåste ganska mycket såg de ut att må väl i solskenet.

Jag gick först en sväng upp på Klinten. Där älskar jag att gå och titta på alla de gamla vackra husen. Klinten var förr Visbys fattigkvarter, men idag kallas området “gräddhylla” med skyhöga kvadratmeterpriser. Långt in på 1900-talet var det vattenhämtning vid pump och torrdass som gällde här. I många hus bor folk permanent, men man ser att många sommarhus nu är tillbommade för säsongen. Från Klinten har man en underbar utsikt över Visby och havet. Kameran var givetvis med och jag har lagt in några foton i Fotobloggen.

Från Klinten gick jag fram till Hästgatan och så Adelsgatan upp och gick och tittade i skyltfönsterna. Det passar mig jättebra att fönstershoppa, då slipper jag gå in i affärerna och stå och sucka i någon otäck provhytt.


Skinnaffärens fönster var som vanligt sönderslaget. Att de inte ger upp!


Det här var lite roligt, för just de här tekopparna hade vi hemma i mitt barndomshem, ja kanske inte just de här, men likadana i alla fall.

Nu gick jag tillbaka till Öster och hämtade upp Åke och så körde vi ner till Stora Torget och gick upp till Krister och Thomas och fick eftermiddagskaffe hos dem. Efter kaffet började Åke tycka att vi varit ifrån Stenstugu väldigt länge, så vi gav oss iväg hemåt igen. Solen sken så fint och vi tog en tur ner över hamnen i Visby. Nu var det minsann inte så många båtar där längre, men det satt lite folk på serveringarna i alla fall.

När vi var ungefär 1,5 mil hemifrån var det helt plötsligt vått på vägen och det blev våtare och våtare.

- Jag har sovrumsfönstret öppet och stolsdynorna är ute , sa jag.
- Jag tog av presenningen på veden i traktorskopan för att den skulle få sola sig, sa Åke.

När vi kom närmare Klintehamn var det stora vattenpussar och när vi kom hem och tittade i mätaren hade det kommit 5 mm regn. Vatten dröp av stolsdynorna, veden var hur blöt som helst och min sovrumsgardin också. Bosse rapporterade sedan att det hade varit ett riktigt ordentligt åskväder som dragit förbi.

Share on Facebook

21 svar på “En söndagsutflykt till Visby”

 • Av Agneta, 31 augusti 2009 @ 0:30

  Vilken spännande dag ni haft “hemmavid”. Tekopparna är väl tilltagna och vem vet? Kanske det är just dina koppar? Hur som helst är dom snygga!
  Det finns ett flera sidor långt reportage inkl. foton fr. Akantus i Visby i Antik&Auktion nr. 9. Kanske det var hos Erik Söderlund du fönstershoppade? Mäjligt att det finns lite info om detta på tidningens hemsida.
  Kram, Agneta

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Visst är det bra roligt när man känner igen några saker från förr. Förresten jag håller utkik efter boken!!

  [Svar]

  Svar av:Agneta

  Tack snälla du för det:-) Underligt att en bok som är så bra och efterfrågad inte ges ut mera?
  Kram på dig vännen!
  Agneta

  [Svar]

 • Av Reneth, 31 augusti 2009 @ 1:26

  Vilka härliga bilder du hade tagit från Visby :) Här har jag hört att man kan ta en färja från Gotland som kommer in till Oskarshamn på morgonen och vänder åter till Visby redan på kvällen samma dag. Den kallas för IKEA-Turen, för man hinner till Kalmar och IKEA för att handla under dagen. Perfekt tyckte de Gotlänningar som intervjuats i reportaget. Jag undrade om det fanns någon motsvarighet åt motsatt håll, så man kunde göra Visby en dag och åka hem igen på kvällen. Det hade varit kanoners tycker jag.
  Kram
  Reneth

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Mitt på sommaren när alla turer går för fullt kanske det inte är helt omöjligt. Vi kan ju också åka upp till Stockholm över dagen. Åker man 07.00 härifrån och så hem med 21.30 färjan så får man en rätt bra dag i storstan.

  [Svar]

 • Av Åsa!, 31 augusti 2009 @ 2:14

  Visst är det mysigt att gå runt i innerstan och kika på alla fina hus. Skulle gärna vilja titta in i trädgårdarna också…

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Jag kikade in genom porten till en helt fantastisk gård, men kunde ju inte vara så fräck att jag gick in och fotograferade, fast det var lockande!

  [Svar]

 • Av pysen73, 31 augusti 2009 @ 7:25

  Hästgatan… det var nog där restaurang järnet låg som jag jobbade på tills det brann ner… Kan det stämma?

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Det stämmer nog alldeles utmärkt.

  [Svar]

 • Av Doris, 31 augusti 2009 @ 7:32

  Så underbart vackert med de gamla husen, skulle gärna vilja besöka Gotland någon gång men tyvärr gillar jag inte båtar eller små flygplan så det lär väl inte bli …
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Vi har faktiskt ganska stora flygplan hit till Gotland.

  [Svar]

 • Av skogsnuvan, 31 augusti 2009 @ 8:11

  Jag har som en av mina planer att en gång i livet åka till Gotland. Känns som om det är så annorlunda. Jag har till och med varit till Öland och överallt söderöver men inte till fina ö. Inte kan man väl dö utan att sett Gotland. Har du sett Jämtland föresten? Jo visst ja. Du hade ju varit på Jamtli

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Se Gotland och sedan dö! Nej, det låter väl drastiskt, men jag tycker absolut du ska komma hit. Antingen på våren eller på höstkanten.

  [Svar]

 • Av Astrid, 31 augusti 2009 @ 9:22

  Men så typiskt att regnet skulle komma just då . Ja här var det också snabba skurar av åsktyp.Men soligt och varmt och det är det idag också
  Tack för att du visar vackra Visby,jag känner igen så mycket
  Tänk om jag känt dig då och fått lite guidning

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Du får ta en ny tur till Gotland Astrid!

  [Svar]

 • Av Eleonora, 31 augusti 2009 @ 9:56

  Käraste vännen, Äntligen tillbaka efter datahaveriet! Tack för dina så rara uppmuntrande ord. Det var säkert dem som sate igång maskineriet igen. Nu har jag läst igenom allt du skrivit och du hinner då verkligen vara med om mycket. Fina bilder visar du också. Hoppas gardiner och dynor blev helt återställda efter regnfallet. Det är så trevligt att läsa om alla utflykter ni gör och hur rart du berättar om vad som händer på vår stora Ö. Skönt måste det väl vara nu i alla fall att de flesta turister har avrest, så ni kan få komma tillbaka till verkligheten igen. Ha det så gott kära du och varm kram

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Så roligt att du är “i farten” igen Eleonora! Dynorna står ännu på tork, men idag blåser det så jag får väl ta och hänga ut dem, så må de väl torka. Kram till dig!

  [Svar]

 • Av ingmarie, 31 augusti 2009 @ 14:42

  står fel datum på din blogg…första är inte förrän i morgon
  Ha det bra

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Var står det fel datum någonstans??

  [Svar]

 • Av Sylvia, 31 augusti 2009 @ 19:51

  Vilken trevlig söndagsutflykt ni haft.Roligt att följa din promenad genom stans gator.Det var många år sedan vi var på Gotland “rosornas ö” Vi bor ju nära till men helst vill jag besöka Gotland sommartid men då kommer vi aldrig längre än till vår lilla ö :-)
  Men det är väl typiskt.Glömmer man stänga fönster eller ta in stolsdynor nog katten ska det komma en regnskur just då.

  Kram Sylvia

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Det är ju så när man har sitt sommarställe - då vill man väl vara där.

  Jag tänkte när vi skulle åka hemifrån: “ska jag stänga”, men gjorde det inte. Nu var det ingen större skada skedd som tur är.

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy