Nej, det blev ingen sol idag…

Av Ingrid, 28 augusti 2009 16:41

…trots att meteorologen utlovade det i morse, men det har varit varmt och skönt, 23° hade vi vid 12-tiden.

På förmiddagen var jag ute i trädgårdslandet och röjde upp efter gårdagens potatisupptagning, plockade upp en massa nerfallna äpplen och vattnade i krukor och blomlådor. Sen var jag tvungen att ta mig en dusch och klä om mig, för då var jag alldeles svettig igen. Undrar om konditionen börjar bli nedsatt eftersom jag blir så varm, så fort jag rör på mig?

Efter lunchen skulle vi åka till Klintehamn och handla och då gick jag i förväg. Det var så skönt väder och det är ganska behagligt när det inte är så soligt. Längs vägkanterna växer det massor av salmbär och jag kunde inte låta bli att fundera på vart de thailändska tjejerna tagit vägen. Flera somrar nu så har det åkt omkring thailändskor på moped och plockat salmbär längs vägkanterna. Det är inte så trevligt kanske, att äta bär som växt precis längs vägen, men salmbärssylt äter man kanske en klick eller två av en eller ett par gånger per år till saffranspannkaka, så det är nog ingen större fara.


Jag har för mig att det betalas ganska bra för salmbären, men det kanske inte lönar sig för dem längre. Det kostar ju en hel del att ta sig hit och hem igen. I år är det annars god tillgång på bär och jag såg en annons där en tjej från Klintehamn sålde salmbär för 40:-/kg. De var plockade vid Ekstastranden och rensade och klara att koka sylt av. Hon får säkert sälja sina bär.

Vi har ju läst i tidningarna och sett på TV hur illa det gått för de thailändare som sökt sig till Sverige för att plocka bär på de norrländska myrarna och skogarna. De har inte ens fått ihop till returbiljetten och måste nu få hjälp med flygbiljett hem. Det har sett för eländigt ut och man kan inte låta bli att tycka att det påminner om slavarbete. Förmodligen är det förmedlingarna som lockar hit dem, som lovar guld och gröna skogar och när sedan tillgången på bär inte är tillräcklig, avsäger de sig allt ansvar. Och det är klart att alla åker hit frivilligt, men har man det väldigt eländigt griper man väl efter varje halmstrå för att få det lite bättre.

Jag skulle ju kunna plocka lite salmbär själv, men jag har gott om björnbär och dem brukar jag koka sylt av och det blir nästan lika gott.

Uppdatering 30/8

Enligt Radio Gotland är det för närvarande ett 50-tal asiatiska kvinnor som plockar salmbär i de gotländska dikena. De får 55 kronor kilot för de salmbär de plockar. Och blir hösten mild kan bärplockningen pågå ända in i oktober.

Share on Facebook

14 svar på “Nej, det blev ingen sol idag…”

 • Av Astrid, 28 augusti 2009 @ 17:31

  Ja dessa har fått hjälp nu såg jag i landsortstidningen att ta sig hem Det är skamligt hur dom har behandlats Här är det ju lite bär detta år .
  Salmbär är det så där dom ser ut.Jag har köpt en burk när jag var på Gotland
  Före det så visste jag inte att dessa fanns

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Salmbär kallas väl blåhallon på “svenska”, min bild är inte så bra för den är tagen med mobilen, men så ser de ut i alla fall.

  [Svar]

 • Av Henry, 28 augusti 2009 @ 17:42

  Hej!

  Saffranspannkaka med salmbärssylt är jättesmarigt!
  Den glömmer vi aldrig!

  Ha en skön fredagkväll!

  Kram!

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Det är riktigt klassisk gotlandsgodis!

  [Svar]

 • Av Hönsakadorran, 28 augusti 2009 @ 17:56

  Salmbär har jag aldrig hört talas om och än mindre smakat. Jag googlade på salmbär och de ser nästan ut som björnbär, men hur smakar dom.Kan du berätta det för mig.
  I skåne har det inte heller varit sol idag men varmt 26 grader i skuggan. Tror inte det är fel på din kondition, det är ju så hög luftfuktighet nu, så det är säkert därför man blir så svett.
  Kram

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Det påminner om björnbärssylt, men det blir inte så stora kärnor i den. Så bra att du tror att det är luftfuktigheten det beror på att man blir så varm och svettig.

  [Svar]

 • Av Åsa!, 28 augusti 2009 @ 19:10

  Då har jag också dålig kondis Ingrid, för svetten rann av mig när jag städade och klippte gräs idag!

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Då känner jag mig lugn, för du om någon har bra kondition!

  [Svar]

 • Av elisabeth, 28 augusti 2009 @ 20:11

  just det där och med var plockas egentligen de bären man köpt i en burk, har jag mer än en gång tänkt. men inte kan man ju låta bli köpa för det, eller inte använda den om man får i present. Jag tycker det har blivit på mode nu med alla sylter i fina, naturligtvis små är burkarna, och himla dyra ändå :-) att köpa och ge bort. jag fick en burk fikonmarmelad, eller sylt kanske det var. Fikon kommer jag alltid ihåg att det var på mormors fat med nötter och nötknäpparen, samma procedur varje år, vad man gillar sånt idag……. men den är för söt för min smak, men lite lite kan man ju ta.
  vad roligt du visar vad salmbär är, aldrig hört talas om det - intressant du visade med bild så man vet lite.
  kram kram elisabeth

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Jo, de där små burkarna är jättedyra, men så sällan som man använder dem så kan man nog unna sig det, eller köpa som present.

  [Svar]

 • Av Ann-charlott, 28 augusti 2009 @ 21:46

  Hejsan. Dom bären har jag inte hört förut. Men dom är säkert goda. Man blir ju lite orolig om man skall ta denna spruta eller ej, så det får bli att tänka på lång tid inanna jag tar någon. Hoppas du får en fin helg min vän. Kram Ac

  [Svar]

  Svar av:IngridL

  Vi får väl se Ann-charlott, vaccinet kanske är slut när det blir aktuellt för oss.

  [Svar]

 • Av Maj-Britt, 29 augusti 2009 @ 14:59

  Vad skönt att höra att fler blir svettiga. Har städat och det var något som rann ner längs tinningarna. trodde det var något fel på mig.
  Nog har jag sett en del bakdelar sticka upp ur vägdikena.
  Ha en bra helg/Maj-Britt

  [Svar]

 • Av Elisabeth, 29 augusti 2009 @ 22:27

  Nu känner jag mig lite dum… salmbär? Har jag aldrig någonsin hört talas om! Är min allmänbildning verkligen så dålig att jag inte ens vet att det finns någe som heter salmbär?
  Hallon, blåbär, hjortron, åkerbär, björnbär, lingon… är väl ungefär de jag har koll på.
  Så jag får tacka för upplysningen… salmbär, nu vet jag det!

  Varm kram, min vän…

  [Svar]

Andra länkar till detta inlägg

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera

Panorama theme by Themocracy